Fransa, Ruanda soykırımı arşivlerini açtı

Fransa, 1990-1995 yılları arasında Elyasee Sarayı’nda hazırlanan Ruanda’yla ilgili belgeleri gün ışığına çıkardı.

Dönemin Cumhurbaşkanı François Mitterand'a verilen tavsiyeleri de içeren belgeler, araştırmacılar ve soykırımın kurbanları tarafından görülebilecek.

1994 yılında 800 bin kişinin hayatını kaybettiği Ruanda soykırımında Fransa hükümetinin rolü olduğu, özellikle Ruanda Hükümetleri tarafından yıllardır dile getiriliyordu. 

Soykırım sırasında hatalar yaptığını kabul eden Fransa, Ruanda'nın soykırımcılarla işbirliği yaptığı iddialarını reddediyor.

Fransa geçen yıl, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame'nin soykırımda Paris'in doğrudan rolü olduğu iddiasını yinelemesi üzerine 20. yıl anma törenlerine katılmaktan vazgeçmişti.

100 günlük soykırım

Eski bir Belçika sömürgesi olan Ruanda'daki katliamlar, bir Hutu olan Cumhurbaşkanı Juvenal Habyarimana'ın uçağının düşürülmesinden sonra başlamıştı.

Soykırım, Kagame'nin liderliğindeki Tutsi direniş hareketi Ruanda Yurtsever Cephesi'nin aynı yıl orduyu yenilgiye uğratmasıyla sona erdi.

Kagame'nin hâlâ iktidarda olan partisi o dönem Juvenal Habyarimana'nın müttefiki olan Fransa'nın soykırıma destek verdiğini söylüyor.

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Soykırım katliam


Yazar Hakkında