Vatikan sözcüsü: Tepkileri polemik konusu yapmayız

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in Soykırım açıklamasının ardından yaşanan tartışmalara Vatikan’dan ilk resmi cevap geldi.

Düzenlediği basın toplantısıyla Vatikan gündemine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, “Papa her zaman gayet açık konuşuyor. Papa Francesco ayin sırasında sadece, Papa 2. Jean Paul ve 2. Karekin’in 2001’de imzaladığı ortak bildiriye atıfta bulundu. Yani ‘soykırım’ kelimesini atıfta bulunurken kullandı” dedi. 

Papa’nın, daha önce de kullanılan bir terimi devam niteliğinde kullandığını vurgulayan Lombardi, “Şunu da söylüyor Papa: ‘Genellikle 20'nci yüzyılın ilk soykırımı olarak kabul edilen...’ Papa, tarihsel kavramlandırma konusunda dahiyane davrandı. Böylece ‘Ermeni soykırımını tartışmaya devam edelim’ dedi ve geçen asırda birçok başka şey de olduğunu ve hâlâ da olduğuna işaret etti” diye konuştu.

“Türkiye’den tepkiler olursa biz bunu dikkate alırız, dinleriz, ancak bunu bir polemik konusu yapmak istemeyiz” diyen Lombardi, “Erdoğan’ın önceki gün söylediği tarihçilerden oluşan karışık bir komisyon kurulması teklifi ilginçti. Bu noktada kesinlikle Pazar günkü ayin güçlü bir şekilde bunu düşünmeye itmiştir. Papa, tarihi ve günümüzün tartışmalarını deşmek niyetindeydi. Ayrıca diyalogun daha fazla düşünülmesini de istiyor” diye konuştu. 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında