Sayat Nova 'bizim oralar'dan hikâyeler getirecek

Geçen yıl kuruluşunun 42. yıldönümünü kutlayan Sayat Nova Korosu, 22 Mayıs Cuma günü bir konser verecek. ‘Grung’ başlıklı konserde, 100 yıl önce, Anadolu’da yaşayan Ermeni bestecilerin eserleri icra edilecek. Şişli Kent Kültür Merkezi’ndeki konser 21:00’da başlayacak. ‘Grung’u Sayat Nova Korosu Şefi Melikcan Zaman ve koronun yönetim kurulu üyelerinden Narod Erkol’la konuştuk.

Çalışmalara Aralık ayında başladıklarını belirten Melikcan Zaman, Grung’un, soykırımın 100. yılı vesilesiyle tasarlandığını söylüyor: “Biz ‘Grung’u 100. yıl konseri olarak lanse etmek istemesek de, anlattığımız hikâyeyi 100. yıldan bağımsız olarak ele almak çok büyük bir hata olur. Grung Ermenicede ‘turna’ anlamına geliyor. Ermeniler tarih boyunca oradan oraya sürüldükleri için, bu göçmen kuşun Ermeni kültüründe hüzünlü bir yeri var. Hem içinde bulunduğumuz yıl, hem de içerik açısından uygun bir isim bu. Repertuarda aynı ismi taşıyan bir şarkı da yer alıyor.”

Amatör korodan dört sesli müzik

Melikcan Zaman için, 2005’te Sayat Nova Korosu’nu yönettiği ilk konser olan ‘Yergir’in ikinci adımı olan bu konserin ayrı bir yeri var. Şef, amatör bir koroyu yönetmeye dair duygularını şöyle ifade ediyor: “Bu insanların hiçbiri müzik eğitimi almamış, fakat gençlerin çoğu çocuk korosundan itibaren şarkı söylediği, onların bir nesil üstleriyse uzun yıllar koroda yer aldığı için, oturmuş bir yapı ve birikim var. İşler profesyonelleştiğinde beklentiler de yükseliyor ama bu amatör bir koro; koristler dahil hiç kimsenin beklentisi yükseklerde değil. Yine de her konser sonrasında, bu işi başardığımızı görmek, amatör bir koroya başarılı bir şekilde dört sesli şarkı söyletmek çok mutluluk verici oluyor.”

Koronun yönetim kurulu üyelerinden soprano Narod Erkol da, Sayat Nova’yı şu sözlerle anlatıyor: “Aslında hep başka şeyler yapmak istiyoruz ama bir yandan da, ‘Hasbelkader koro oluvermişiz madem, şarkı söyleyelim’ diyorduk. Melik’in şef olmasından sonra bu durum biraz değişmeye başladı. Özellikle geçen yılki konserden sonra ‘Aslında biz şarkı da söylüyoruz’ noktasına geldik. Diğer korolardan nerede ayrıldığımız sorusunun cevabı bu olabilir, çünkü onlar sadece korolar ve belki de bizden daha iyi şarkılar söylüyorlar. Bizim farkımız, sadece bir korodan ibaret olmamamız.”

Erkol, amatör bir korist olmanın heyecanına dair şunları söylüyor: “11 yaşımdan beri sahne deneyimim olsa da, her sene Melik’in son konuşmasından sonra heyecanım daha da artıyor. Şefimiz her konser öncesinde, son provada bir ‘vicdan rahatlatma konuşması’ yapar. Konser yaklaştıkça herkes gerilir ama o son konuşmadan sonra ‘Tamam, bu kadar gerildik ama sonunda güzel bir şeyler çıkacak’ hissini alırız ve başka bir heyecan başlar.”

‘Bizim oralardan bir haber’

Erkol, ‘Grung’un mottosunun ‘Khabrig mı mer aşkharen’ (‘bizim oralardan bir haber) adlı şarkıdan geldiğini, konser repertuarında geçmişte Ermeni nüfusunun yoğun olduğu şarkıların yer aldığını belirtiyor. Konserde, şarkıların yanı sıra, Krikor Zohrab, Zabel Yesayan gibi dönemin önemli Ermeni edebiyatçılarının kısa öykülerinden pasajlar da seslendirilecek.

Konser davetiyelerinin üzerinde, Osman Köker ve Orlando Carlo Calumeno’nun hazırladığı ‘100 Yıl Önce Anadolu’da Ermeniler’ adlı kitaptan kartpostal örnekleri yer alıyor. Davetiyet temini için: Maral Usta (533 267 94 31), Nayat Elbe (533 221 83 62), Nostalji Kültür (Pangaltı).

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik

Etiketler

Sayat Nova Korosu


Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.