Doğruluk payı en yüksek parti HDP

7 Haziran seçimlerine çok az bir zaman kala, Ortak Gelecek İçin Diyalog Derneği’nin bir projesi olan, siyasilerin söylemlerinin doğruluğunu kontrol eden ‘Doğruluk Payı’, Nisan 2015 Raporu’nu yayımladı. Rapora göre doğruluk payı en yüksek parti HDP.

Türkiye’de siyasi parti ve politikacıların beyanlarındaki ‘doğruluk payını’ araştıran dogrulukpayi.com sitesinin nisan ayı verilerine göre, HDP doğruluk payı en yüksek parti oldu. Türkiye’de siyasetin daha sorumlu ve hesap verebilir olması amacıyla bu araştırmalarda bulunduklarını vurgulayan site, siyasetçilerin açıklamalarını çeşitli kaynaklardan kontrol ederek doğru olup olmadığını herkese açık sitelerinden yayınlıyorlar. 

Nisan raporunda analiz edilen 35 açıklama, Türkiye siyasetinin ‘kısmen ‘ doğru olduğu sonucunu ortaya çıkarıyor. Yani seçmen, geçen döneme göre daha gerçekçi açıklamalarla karşılaşmış.

Nisan ayında, %40’ını Ak Partili siyasilerin, %43’ünü ise muhalefet milletvekillerinin demeçlerini konu alıp, 19 farklı siyasi aktörün, 35 demecini analiz eden rapora göre, AKP, CHP ve MHP’li siyasiler demeçlerinde ‘kısmen doğru’ söylerken, HDP ‘doğruluğa yakın’ olarak belirtildi. Buna göre, Mart ayına oranla, Ak Parti ve MHP doğruluk paylarını artırırken, CHP’de bir düşüş olduğu kaydedildi.

Nisan 2015 döneminde, siyasilerin analiz edilen demeçleri de ağırlıklı olarak, ekonomi, iç politika ve sosyal politikalar üzerine olduğu gözlemlendi.

Raporun detaylarına ulaşmak için tıklayınız. 



Yazar Hakkında