Kürtlerin hakları için referandum talebi

Diyarbakır Sosyal Siyasal Araştırmaları Merkezi (SAMER), BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 'Kürtlerin talepleriyle ilgili referandum yapılsın', DTK Genel Başkanı Ahmet Türk'ün 'Kürtçe resmi dil olmalı' ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 'Kürtçe medeniyet dili değildir' gibi demeçlerine ilişkin anket yaptı.

Ankete katılanların yüzde 87'si Kürtlerin hakları için referandum yapılmasını isterken, 'Kürtçe Türkiye'de resmi dil olmalı mı?' sorusunaysa katılımcıların yüzde 83'ü evet, yüzde 9'u hayır dedi.

300 KİŞİYLE BİRE BİR ANKET

6-7 Mart tarihleri arasında Diyarbakır kapsamında yapılan ankete toplam 300 kişi katıldı. 9 anketörün bire bir mahallelerde rastgele yaptığı araştırmanın yüzde 40'ını kadınlar, yüzde 60'ını erkekler oluşturuyor. Her yaş grubundan yapılan anket sonrasında rapor hazırlandı.

KÜRTLERİN HAKLARI İÇİN REFERANDUM İSTENDİ

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 'Kürtlerin talepleriyle ilgili referandum yapılsın' demecinin hatırlatılarak 'Sizce Kürtlerin taleplerine yönelik referandum yapılmalı mı' sorusunun yöneltildiği ankette, yüzde 87 evet, yüzde 4 hayır, yüzde 7 fikri olmadığı cevabı verirken, yüzde 2' ise cevap vermedi. Bu sorunun ardından 'Bu Pazar günü Kürtlerin taleplerine yönelik referandum yapılsa cevabınız ne olurdu?' sorusuna yüzde 49 'Demokratik Özerklik', yüzde 19 bağımsızlık, yüzde 5 federasyon, yüzde 7 ise belediyelerin geniş yetkilere sahip olduğu merkezi yönetimi tercih etti.

'KÜRTÇE ANADİL OLSUN'

Ulusal Kürt Dil Konferansı'nda Ahmet Türk'ün 'Kürtçe resmi dil olmalı' demecinin hatırlatılarak 'Kürtçe Türkiye'de resmi dil olmalı mı' sorusuna ankete katılanların yüzde 83'ü evet, yüzde 9'u hayır derken bu soruya cevap vermeyenlerin oranı yüzde 8 oldu. 'Resmi dil olmasın' diyen kesime 'Kürtçe diliyle ilgili nasıl bir yasal düzenleme yapılmalı' sorusu yöneltildi. Bu soruya cevap verenlerin, yüzde 4'ü 'hiçbir yasal düzenleme yapılmamalı'; yüzde 27'si 'eğitimin her düzeyinde anadil olarak kabul edilmeli'; yüzde 45'i ise 'isteyen sadece özel kurslarda öğrenmeli' cevabını verirken, hayır diyenler arasında bu soruya cevap vermeyenlerin oranı ise yüzde 24 oldu. 

ULUSAL KONGRE İSTEĞİ

'Kürtlerin geleceği açısından Kürt Ulusal Kongresi'nin yapılması sizce önemli mi?' sorusunun da sorulduğu ankette şu cevaplar alındı: Yüzde 79 çok önemli, yüzde 2 biraz önemli, yüzde 6 cevabım yok, yüzde 7 fikrim yok derken, yüzde 6 soruya cevap vermedi.

'BÜLENT ARINÇ'IN İFADESİ YANLIŞ OLDU'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 'Kürtçe bir medeniyet dili değildir?' açıklamasını duydunuz mu sorusunun da yöneltildiği ankete katılanların yüzde 45'i Evet, yüzde 54'ü Hayır cevabını verirken, yüzde 1'i soruya cevap vermedi. 'Bülent Arınç'ın bu ifadesi hakkında ne düşünüyorsunuz?' sorusuna ankete katılanların yüzde 43'ü 'Yanlış ve yersiz bir ifade', yüzde 18'i 'kınıyorum' yüzde 12 ise Kürtçe'nin Arınç'ın söylediğinin tersine bir medeniyet dili olduğu cevabını verdi.