27 nisan muhtırasının 5. yılı

27 Nisan 2007'de Genelkurmay'ın internet sitesinden saat 23.17'de e-muhtıra yayınlamasının üzerinden 5 yıl geçti. 367 kriziyle yokuşa sürülen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşındığı bu dönemde Genelkurmay, e-muhtıra yayınlayarak müdahalede bulunmuştu.

Askerî vesayetin o dönem müdahale için gerekçesi Cumhurbaşkanlığı koltuğuna Abdullah Gül'ün aday olmasıydı. TBMM, 27 Nisan'da 11. cumhurbaşkanını seçmek için toplandı. Seçimde tek aday Abdullah Gül'dü.

367 İCADI 

Oylama öncesinde eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 'Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılabilmesi için Meclis'te 367 vekilin bulunması gerekir.' tezini ortaya attı. Daha önceki hiçbir seçimde gündeme gelmeyen bu tezi kabul eden ilk parti CHP oldu ve oylamaya katılmayacağını açıkladı. Kilit konumuna gelen DYP ve Anavatan son anda oylamaya katılmadı.

Gül, 27 Nisan'daki ilk tur oylamada 361 oy aldı. CHP, '367 yeter sayısı'na ulaşılmadığı iddiasıyla konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

27 NİSAN E-MUHTIRASI

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden 23.17'de yayınlanan e-bildiriyle müdahalede bulundu. Bu şartlar altında konuyu görüşen Anayasa Mahkemesi, CHP'nin tezini kabul etti ve Meclis kilitlendi.

Hükümet 27 Nisan bildirisine, “Genelkurmay bildirisi hükümete karşı tutum olarak algılanmıştır. Genelkurmay, Başbakanlık’a bağlıdır” diyerek karşı çıktı. 
 
Gelişmeler sonucunda erken seçim kararı alınarak sandığa gidildi. 22 Temmuz seçimlerinin ardından düğüm çözülürken, Meclis 28 Ağustos'ta yeni 'cumhurbaşkanı'nı seçti.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

27 Nisan 22 Temmuz