Tuğluk: Derik’te devlet halka ‘terk edin’ baskısı yapıyor

Mardin, Derik’te 6. gününe giren sokağa çıkma yasağında polis, HDP heyetine gaz göz yaşartıcı bombalarla saldırdı. Baygınlık geçiren HDP Adana milletvekili Meral Danış Beştaş hastaneye kaldırıldı. Heyette yer alan Van eski milletvekili Aysel Tuğluk, ‘halk katliam olabileceğine dair ciddi kaygı taşıyor” diyor.

25 Kasım’da ilan edilen sokağa çıkma yasağının ve çatışmaların sürdüğü Mardin’in Derik ilçesine girmeye çalışan HDP heyetine polis gaz bombalarıyla saldırdı. 

Heyette, Meral Danış Beştaş, Aysel Tuğluk, Mahmut Toğrul, Gülser Yıldırım ve Çağlar Demirel’in bulunduğu öğrenildi.

Polis saldırısının ardından, gazdan etkilenen vekillerin ambulansla Derik’e geçişine izin verilmezken, vekiller Mardin Kızıltepe Hastanesi’ne kaldırıldı. 

6 gündür sokağa çıkma yasağının uygulandığı Derik’te, Cevizpınar, Küçükpınar, Zeytinpınar, Dağ ve Kale mahallelerine düzenlenen operasyon devam ediyor. 

Tuğluk: Canımızı zor kurtardık

Saldırılan heyette yer alan Van eski milletvekili Aysel Tuğluk, Derik’te yaşananları Agos’a anlattı. 

Derik merkezde ciddi bir gerginlik olduğunu, halkın katliam olabileceğine dair kaygılarını dile getirdiğini belirten Tuğluk, dün ve bugün abluka altındaki mahallelere girme çabalarının saldırıyla karşılık bulduğunu söyledi:

“Yetkililerle diyalog kurmak istedik. Fakat çok gergin bir ortam var, hiçbir şekilde diyalog kuramıyoruz. Dün akşama doğru halkla, epeyce kalabalık bir kitle olarak içeriye girmek istedik. Yoğun gaz saldırısına uğradık, engellendik. Bu sabah da vekiller olarak çok yoğun bir saldırıyla, hedef alınarak engellendik. Yanımıza, önümüze gaz bombalı saldırı oldu. Canımızı zor kurtardık.”

Meral Danış Beştaş baygınlık geçirdiği için ambulans çağırdıklarını belirten Tuğluk, ambulansa da saldırı olduğunu belirtti. 

“Yaralıyı saatler sonra çıkarabildik”

Tuğluk Derik’teki yaralılarla ilgili bilgi alınamadığını, olası kayıplar konusunda da kimsenin bilgisi olmadığını söylüyor: “Dün akşam karnından bir kişinin yaralandığını duyduk, engelli bir kişi. Annesi bizi arayarak, hastaneye ulaştırma konusunda yardım istedi. Aramadığımız yer kalmadı, 5-6 saat sonunda ancak çıkarabildik. Şu anda hastanede, durumunun çok iyi olmadığı söyleniyor.”

“Halkı ilçeden çıkarmaya çalışıyorlar"

Tuğluk, halkın çok tedirgin olduğunu, devlet güçlerinin ciddi bir hazırlık yaptığı izlenimine sahip olduklarını söylüyor: “Bugün itibariyle çok kötü şeyler yaşanabilir. Evler boşaltılıyor. İçerideki halkı ilçenin dışına çıkarmaya çalışıyorlar. Devletin ‘buraları terk edin’ baskısı uyguladığını ifade ediyor Derikliler. Özellikle kadın ve çocukların bundan etkilendiğini görüyoruz. Kamuoyundan bekledikleri de bu konuda duyarlı olmaları.”

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.