Narmanlı Han’daki Jamanak

Narmanlı Han, Türkiye’nin halen yayın yapan en eski gazetesi Jamanak’a da bir süre ev sahipliği yapmıştı. Gazete, 1960’tan 2000’e kadar tam 40 yıl boyunca Narmanlı Han’da çıkmıştı. Hanın gazete için önemini, Jamanak gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ara Koçunyan, Agos’a anlattı.

Jamanak gazetesi, 1960ların ortalarında Narmanlı Hana taşındı, 2000e kadar da varlığını orada sürdürdü. Narmanlı Han, Osmanlı döneminde, Sovyetler Birliğinin Osmanlıdaki sefarethanesi olarak kullanılmış. İstanbul başkentlikten çıkınca Sovyetler Birliğinin diplomatik temsilciliği başkonsolosluk düzeyine inmiş. Bazı verilere göre Narmanlı Hanın girişindeki kemerin üstündeki üç pencerede, birinci Ermenistan Cumhuriyeti diplomatik temsilciği faaliyet göstermiş. Başka verilere göre o temsilcilik, yine Beyoğlundaki Tokatlıyan Hanın bir bölümünde gözüküyor ancak ne yazık ki her iki veri de teyit edilebilmiş değil.  

1990larda Yapı Kredi Yayınlarının Beyoğlunda düzenlemiş olduğu büyük bir sergi vardı. İstiklal Caddesindeki simgesel binaların önünde o binanın içinde ne faaliyet gösterildiğine ve kimin yaşamış olduğuna dair büyük plakalar asılmıştı. Narmanlı Hanın önünde de Bu binada Jamanak Gazetesi bulunuyordu yazmışlardı. 

Yakın zaman önce Narmanlı Hanın tarihiyle ilgili belgesel hazırlayan bir arkadaş bizimle temasa geçti. Belgeselin çekimlerine gittiğimizde babamla birlikte hanı turladık; hafıza tazelenince duygular da hareketleniyor. 

Narmanlı Han umarım iyi bir onarımdan geçer. Yerine yeni bir şey yapılacaksa, eski çehreyi çağrıştıran, maksimum hatırlatabilen bir yapı haline gelirse önümüzdeki dönemde değerlendirilme şekli de temsil ettiği tarihî geleneğe uygun olur. 

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.