Cinsel şiddeti önlemek için ne yapmalı?

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği "Bunu Yapabiliriz" isimli bir kampanya başlattı. Dernek, hazırladığı kampanyayla cinsel şiddetle ilgili sessizliği kırmayı hedefliyor.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği "Bunu Yapabiliriz" kampanyasıyla; herkesi "cinsel şiddeti önlemek için ben de bunu yapabilirim" demeye çağırıyor... 

Bir yıl sürecek kampanya kapsamında dileyen herkes, Twitter ve Facebook'ta #BunuYapabiliriz hashtag'i ve www.bunuyapabiliriz.tumblr.com blogu aracılığıyla cinsel şiddetin nasıl önlenebileceğine ilişkin önerilerini paylaşıp hayata geçirerek, cinsel şiddetin önlenmesine katkıda bulunacak.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, “Bunu Yapabiliriz” kampanyasıyla, cinsel şiddetin tüm biçimlerinin, aralarında hiyerarşi olmadan konuşulmasını, kampanya sayesinde harekete geçilmesini ve toplumsal dönüşümü hedefliyor.

Kampanya kapsamında cinsel şiddetle mücadele önerileri ve cinsel şiddete ilişkin kavramlar üzerine her ay etkinlikler düzenlenecek. Üniversitelerdeki taciz vakaları, tecavüz kriz merkezlerinin yokluğu, rıza-beyan kavramları, çocuğa yönelik istismar ve flört şiddeti gibi görünmeyen cinsel şiddet biçimleri aylık etkinliklerin konu başlıkları arasında. Ayrıca Mart ayında yayınlanacak “Kavramlar Sözlüğü” ile de cinsel şiddetle ilgili farkındalık yaratılacak.

‘Tecavüz Kriz Merkezleri’  

Kampanyanın, cinsel şiddetle mücadele için dikkat çekmek istediği bazı noktalar şöyle: 

- Devlet kurumları ve hükümet politikaları cinsel şiddet konusunda ‘üç maymunu’ oynuyor. Cinsel şiddete özel destek birimleri ve başvuru mekanizmaları yok, Tecavüz Kriz Merkezlerinin açılması, çok önemli ve acil bir ihtiyaç. 

- Cinsel şiddet konusunda araştırmalar ve istatistikler yok, kadın cinayetlerinde olduğu gibi, burada da sağlıklı verilere ulaşılamıyor.

- Pratikte uygulanmayan astronomik ceza artırımları, insan haklarına aykırı hadım ve idam talepleri, bizi zaten içinde yüzdüğümüz şiddet sarmalının içine iyice çekiyor. Mevcut yasaların eşit ve adil uygulanması, hakimlerin cinsiyetçi bakış açısıyla verdiği kararların önüne geçilmesi gerekiyor.

- Çocuklar, eşcinseller, translar, göçmenler, farklı gelişen bireyler ve hayvanlara yönelik cinsel şiddet biçimleri Türkiye’de çok yoğun yaşanmasına karşın yok sayıldığı için cezasız kalıyor. Ayrıca kan bağı olan kişiler arasında gerçekleşen cinsel şiddet, bilinen ama konuşulmayan önemli bir sorun. 

“Kampanya için hazırlanan kartpostalları okulda ya da arkadaşlara dağıtmak, cinsiyetçi küfürleri hiç kullanmamak ya da daha az kullanmak, cinsel şiddet üzerine konuşmak, kampanyaya destek olmak isteyenlerin yapılabilecekler arasında… 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında