88. Oscarlar: Ödül gazetecilerin

Gazetecileri anlatan Spotlight En İyi Film Oscar'ını alırken, Leonardo DiCaprio The Revenant'taki performansı ile En İyi Erkek Oyuncu ödülüne uzandı.

Dünya sinema endüstrisinin en önemli ödülü sayılan Oscar’lar bugün sabaha karşı ABD'nin Los Angeles Dolby Tiyatrosu'nda yapılan törenle verildi. 88. Oscar Ödül Töreni’ni Chris Rock sundu.

Bu yılın en iyi filmi Spotlight oldu. The Boston Globe gazetesinde, Katolik Kilisesi'nin çocuk tacizleri ve istismarıyla ilgili haberler yapan gazetecileri konu edinen Spotlight, En iyi Özgün Senaryo ödülünün de sahibi oldu. Filmin yönetmeni Tom McCharty, “Gazeteciler iktidarı hesap verebilir olmaya zorluyor. Bu filmi, iktidardan hesap soran ve sormaya devam eden gazeteciler için yaptık” dedi. Spotlight ayrıca En İyi Özgün Senaryo ödülünün de sahibi oldu.

Dört kez aday olmasına rağmen ödülü alamayan Leonardo DiCaprio sonunda The Revenant filmindeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı. En İyi Yönetmen Oscar'ı da The Revenant ile Alejandro G Inarritu'nun oldu. Inarritu, üst üste iki kez ödül alan ilk yönetmen olarak Oscar tarihine geçti.  En iyi Kadın Oyuncu ödülünün sahibi de Room filmiyle Brie Larson'un oldu.

"Beyaz insanların ödülleri"

Oscar gecesine bu yıl ırkçılık tartışmaları damgasını vurdu. Oscar töreninden önce başlayan tartışmalarda tüm adaylarının beyaz olması eleştiriliyordu. Oscar'da ırkçılık yapıldığı eleştirilerine destek veren birçok ünlü Hollywood yıldızı da 88'inci Oscar Ödül Töreni'ni boykot edeceğini açıklamıştı. Ayrıca sosyal medya kullanıcıları tarafından #OscarsSoWhite etiketiyle bu durum protesto edilmişti. Afro-Amerikalı olan Akademi Başkanı Cheryl Boone Isaacs adayların tamamının beyazlardan oluşmasından dolayı son derece üzgün olduğunu söylemişti.

Gecenin sunuculuğunu üstlenen siyah oyuncu Chris Rock, ırkçılık tartışmalarına gönderme yaparak “Beyaz insanların ödülleri töreni olarak da bildiğiniz tören başladı” dedi. “Bu 88'inci Oscar Töreni. Neden şimdi protesto ediyoruz?" diye soran Rock, "Siyah adayın olmadığı en az 82 tören vardı" eleştirisi yöneltti.

Oscar'da Mad Max damgası

Mad Max: Fury Road (Mad Max: Öfkeli  Yollar) filmi, şu ana kadar En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Yapım Tasarımı, En İyi Makyaj, En  İyi Kurgu, En İyi Ses Kurgusu ve En İyi Ses Miksajı dalında olmak üzere 6 dalda Oscar ödülü alarak geceye damgasını vurdu.

Mustang kaybetti

Türkiye'de geçen Mustang filminin de aday olduğu En İyi Yabancı Film kategorisinde ödülün sahibi Macaristan yapımı Son of Saul filminin oldu.

Gecede, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Beyaz Saray'ın cinsel taciz kampanyasını desteklemek amacıyla Lady Gaga'nın gerçekleştirdiği performansın anonsunu yaptı. Taciz ve tecavüz mağdurları Lady Gaga'ya sahnede eşlik etti.

 

88. Oscar Ödülleri:

En iyi film: Spotlight

En iyi yönetmen: Alejandro G. Inarritu (The Revenant)

En iyi kadın oyuncu: Brie Larson (Room)

En iyi erkek oyuncu: Leonardo DiCaprio (The Revenant)

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Alicia Vikander (The Danish Girl)

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Mark Rylance (Bridge of Spies)

En iyi yabancı film: Son of Saul (Macaristan)

En iyi belgesel: Amy

En iyi görüntü yönetmeni: Emmanuel Lubezki (The Revenant)

En iyi film kurgusu: Margaret Sixel (Mad Max: Fury Road)

En iyi kısa film: Stutterer

En iyi özgün senaryo: Spotlight

En iyi uyarlama senaryo: The Big Short

En iyi kısa animasyon filmi: Bear Story

En iyi animasyon filmi: Inside Out

En iyi kısa belgesel: A Girld in the River

En iyi görsel efekt: Ex Machina

En iyi kostüm: Jenny Beavan (Mad Max: Fury Road)

En iyi yapım tasarımı: Mad Max: Fury Road

En iyi makyaj ve saç tasarımı: Mad Max: Fury Road

En iyi ses kurgusu: Mad Max Fury Road

En iyi ses miksajı: Mad Max: Fury Road

En iyi film müziği: Ennio Morricone (The Hateful Eight)

En iyi özgün şarkı: Jimmy Napes ve Sam Smith - Writing's on the Wall (Spectre)

Kategoriler

Güncel