Vartinis katliamı davasında 'delil yetersizliğinden' beraat

22 yıl önce Muş Korkut ilçesi Vartinis köyünde yakılarak öldürülen dokuz kişinin evlerinde yakılarak öldürülmesiyle ilgili görülen davada, üçü asker, biri polis dört sanık hakkında "delil yetersizliği"nde beraat kararı verildi.

Bugün Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Vartinis Katliamı Davası’nın 10. duruşması sanıklara beraat çıktı. 2 Ekim 1993'te Muş'un Korkut ilçesine bağlı Vartinis köyünde yaşayan, en küçüğü 14 yaşında olan Mehmet Nasir Öğüt, Eşref Oran, Sevda Öğüt, Sevim Öğüt, Mehmet Şakir Öğüt, Mehmet Şirin Öğüt, Aycan Öğüt, Cihan Öğüt ve Cinal Öğüt evlerinde yakılarak öldürüldüğü olayın sanıklarından Bülent Karaoğlu, Turhan Nurdoğan ve Hanefi Akyıldız katılırken, sanıklardan Şerafettin Uz duruşmada bulunmadı. 

Davada savcılık, 3. defa mütalaa değişikliğine giderek Bülent Karaoğlu dışındaki sanıkların beraatini istedi. 

Duruşmada katledilen Öğüt ailesinin hayatta kalan tek ferdi Aysel Öğüt konuştu. Öğüt, beraat talebine tepki gösterdi. Öğüt şunları söyledi:  “Yüzlerce kez söyledik. Beraati kabul etmeyeceğim. Ailemi kasten öldürdüler. Savcı bey beraat dedi ya, benim ailem sanki bugün öldü. Ailemin hiçbir suçu yoktu, mazlumdular. Ben 22 yıldır çekiyorum, onlar da çeksin. Türkiye adaletinden Allah’ın izniyle bunu istiyorum.”

Deliller karartılmış

Duruşmada söz alan Öğüt ailesi avukatlarından Kadir Çelik, mütalaadaki beraat talebine itiraz ederek, ‘bu bir skandaldır. Hangi delil bu bu mütalaa değişikliğine yol açtı?” diye sordu. Dosyadaki tanık anlatımlarını hatırlatan Çelik, “Bülent Karaoğlu'nu orada gördüklerini, yangını çıkardıklarını, kurtarmaya gidenlere "sizi de öldürürüz" dediklerini söylüyorlar. Kamu görevlisi güvenlik gücü mensupları yapıyor bunu. Askerlerin beyanı var, keşif alanında dinlenen tanıkların anlatımı var. Sanıkların hepsi operasyonda bir göreve sahip ve bu operasyona dair tek bir delil, belge yok. Deliller karartılmış, yok edilmiş” dedi. 

Bitlis Baro Başkanı Enis Gül de dönemin ANAP il başkanı Hikmet Karayel hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Karayel’in Sanık Bülent Karaoğlu’yla, olay saatinde  birlikte olduğu yönünde yalan beyan verdiğini belirten Gül, sanıklar hakkında kasten nitelikli olarak yakmak suçundan 9'ar defa müebbet hapis cezası verilmesini talep ettiklerini söyledi. 

22 yıl önceki katliamla ilgili üç yıl önce açılan davanın Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinde görülen bugünkü duruşmasında tüm sanıklar “delil yetersizliğinden” beraat etti.



Yazar Hakkında