Zencani'ye idam cezası

İran'da adı son yıllarda yolsuzluk soruşturmalarında geçen işinsanı Babek Zencani'nin yargılanmasında nihai karar açıklandı.

İran'da adı son yıllarda yolsuzluk soruşturmalarında geçen işinsanı Babek Zencani'nin yargılanmasında nihai karar açıklandı. 5 aydır devam eden dava sürecinin sonunda Zencani ve iki ortağı yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı. Cezanın açıklanması esnasında Zencani'nin gözyaşlarını tutamadığı görüldü. 

Para trafiğinde Türkiye bağlantısı 

Savcı duruşmada, Zencani’nin İran dışındaki kara para aklama faaliyetlerine dikkat çekmiş ve Türkiye, Tacikistan ve Malezya’da para ticareti ve bankacılık faaliyetlerinde bulunduğunu vurgulamıştı. Yöntem olarak ise Türkiye üzerinden İran'a altın ticareti yapıldığı iddia ediliyor. 13.5 milyar dolar değerinde bir serveti olan Babek Zencani İran'ın en zengin iş adamlarından biri olarak biliniyor. 

Zencani ayrıca Türkiye'de de son yıllarda gündemde olan Azeri asıllı iş adamı Reza Zarrab'ın ortağı olarak anılıyordu. 43 yaşındaki iş adamı ilk olarak 2013 yılında İran Petrol Bakanlığı'nı dolandırdığı şüphesiyle tutuklanmıştı. İran'da oldukça geniş çaplı bir etki yaratan bu olay 'Asrın Yolsuzluk Davası' olarak Dünya kamuoyunda da yankı uyandırmıştı. Davanın sonucunda Zencani ve iki ortağının devleti tam 2.8 milyar dolar dolandırdığı ortaya çıktı. Tahran'da bulunan Devrim Mahkemesi'nde görülen davanın sonucunda ise sanıklara ölüm cezası verildi.

Kategoriler

Güncel Dünya



Yazar Hakkında