Sabri Uzun’un ihbarlardan haberi yokmuş

Hrant Dink cinayetinde kamu görevlileriyle ilgili olarak açılan dava kapsamında ifadeler alınmaya başlandı, Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun bu çerçevede İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talimatıyla Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifade verdi. Uzun, Dink’in öldürüleceğine ilişkin gelen istihbarat raporlarıyla ilgili kendisine bilgi verilmediğini iddia etti.

Uzun, Dink cinayeti davasında ‘görevi kötüye kullanmak’ iddiasıyla 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. 14 Mart Pazartesi günü gerçekleşen mahkemede konuşan Uzun, Dink’in öldürüleceğine dair hazırlanan istihbarat raporları hakkında kendisine bilgi verilmediğini söyledi. 

Uzun, mahkemede şunları söyledi, “Benim suçlandığım konu F4 raporunda, Hrant Dink'in öldürüleceğine ilişkin bilgi varmış ve ben bunun gereğini yapmamışım. İddia bu. F4 raporu, bizim istihbarat elemanına dışardan gelen bilgileri eleman bizim memurlarımıza rapor eder, yazılı olarak veya sözlü olarak bildirir. Memurlarımız da aldığı bilgiyi olduğu gibi, bunu özellikle vurguluyorum, olduğu gibi rapora aksettirir; fakat Trabzon'dan gelen 17 Şubat 2006 tarihli F4 raporundan, benim hiç haberim olmadı.”

F4 raporu olarak bilinen istihbarat raporunu daha sonra kendi imkanlarıyla bulduğunu da iddia eden Uzun, raporda Hrant Dink’in öldürüleceğinin yazmadığını, kelime oyunları yapılarak adaletin şaşırtılmak istendiğini savundu.

‘İki bakan yurtdışına çıkarıldı’

Uzun, İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yaptığı 2002 yılında yayınladığı talimattan bahsetti, “Bu emirde ben bir şahsın hayati tehlikesine yönelik herhangi bir il, istihbarat alırsa bu bilgiyi daire başkanlığına bildirecek, iller arasında bu konuda yazışma olmayacak, diyorum. Buradaki amacım şu; haberi alan ilin haber elemanının kimliğini gizleyip, onu hasım sahibi yapmamak için bu emri yayınladım. Hrant Dink olayıyla ilgili dairemize gelmiş olan F4 raporu da bu özellikte bir rapordur. Derhal Hrant Dink'in korunması için karar alınması lazım.”

Uzun, söz konusu uygulamanın hedef şahıslar programı olduğunu, F4 raporunun ise kendisine hiç sunulmadığını iddia etti.

Uzun, koruma tedbirleri konusunda ifade verirken, daha önce görevli iki bakanın koruma amacıyla  yurt dışına çıkartıldığını söyledi. 

Bütün ihbar dönemlerinde görevdeydi

Sabri Uzun, farklı dönemlerde üç kez EGM İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yaptı. Bu görevi 22 Mart 2006’ya kadar sürdürdü. Yasin Hayal’in Ermenilere karşı büyük bir kin beslediği ve İstanbul’da Ermenilere karşı eylem yapacağı bilgisini içeren 13 Ekim 2005 tarihli  F4 raporu ve Yasin Hayal’in ne pahasına olursa olsun Hrant Dink’i öldüreceği bilgisini içeren 17 Şubat 2006 tarihli F4 raporu, Sabri Uzun’un başkanlığı döneminde Daire Başkanlığı’na gelmişti.

Sabri Uzun’un görmediğini iddia ettiği F4 istihbarat raporunun yanı sıra görevde olduğu dönemde Dink’e yönelik çeşitli ihbarlar ve  tedbir yazıları gönderilmişti. Hrant Dink hakkında açılan davalarda, adliye önlerinde ve Agos gazetesinin kapısında eylemler yapılmıştı. Basın yayın organlarında Dink aleyhinde çok sayıda yazı ve haber çıkmıştı. Söz konusu eylemler İstanbul Emniyeti tarafından izlenmiş ve İstihbarat Daire Başkanlığı’nın da aralarında bulunduğu bütün emniyet birimlerine rapor edilmişti.   

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.