Barış Gazeteciliği Elkitabı yayımlandı

Haberciliğin ilke ve kodlarını yeni bir etik çerçevesinde tekrardan elen alan ve barış odaklı habercilik için bir rehber olma niteliği taşıyan, Sevda Alankuş’un hazırladığı Barış Gazeteciliği Elkitabı, İPS İletişim Vakfı Yayınları’ndan çıktı.

Kitap bugün, Elit World Prestige Otel’de yapılan bir toplantıyla tanıtıldı. 

bianet’ten Elif Akgül ve Beyza Kural’ın haberine göre, çok sayıda iletişim akademisyeni, gazeteci ve basın meslek örgütü temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen kahvaltılı toplantıda bianet’in 2015 Erkek Şiddeti videosu ile gazeteci Murat Utku’nun hazırladığı Barış Gazeteciliği videosu gösterildi.

Gözterimlerin ardından kitabı yayına hazırlayan Sevda Alankuş ve İPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater birer konuşma yaptı. 

Mater, gazeteci olmayı haber yazarken daima huzursuz, tedirgin, heyecanlı olma hali olarak gördüğünü ancak bunun yargılanma, hapsedilme, hatta hayatını kaybetme anlamında bir huzursuzluk olmadığını belirten Mater, “Ne yazık ki bugün yaşadığımız süreçte, gazeteciler gazetecilik anlamında değil ama yargılanma, hapsedilme anlamında bir huzursuzluk yaşıyor. Oysa gazeteci bu huzursuzluğu ‘hakikaten barış gazeteciliği yapabiliyor muyum, neden yapamıyorum’ sorularıyla yaşamalı” dedi. 

Sevda Alankuş, iyi gazetecilik yapmanın barış gazeteciliği yapmak anlamına gelmediğini söyledi:

“İyi gazeteciliğe yeni bir anlayışla, barış gazeteciliği perspektifiyle, adil barış perspektifiyle bakıp barış gazeteciliğini sadece çatışma dönemlerinde değil her an yapılması gereken bir pratik haline getirmek gerekiyor.”

Alankuş sözlerini “Barış gazeteciliği sadece sıcak savaş dönemlerinde değil her zaman yapılmalı” diyerek bitirdi.

Kategoriler

Güncel Basın



Yazar Hakkında