NATO ile Rusya'dan karşılıklı hamleler

Rusya Savunma Bakanlığı, NATO'nun bir parçasını da Malatya Kürecik'te kurduğu füze kalkanı sistemine karşı yeni bir kıtalararası füze geliştirdiğini açıkladı. Rusya'nın 'başarıyla' gerçekleştirdiğini duyurduğu füze denemesi, Chicago'daki NATO zirvesinden füze kalkanının tamamlanması kararı çıkmasının hemen ardından yapıldı.

NATO, Türkiye'de Malatya Kürecik'e radar üssü kurarken, Rusya Savunma Bakanlığı da, yeni bir kıtalararası balistik füze denemesinin başarıyla sonuçlandığını açıkladı.

Bakanlık yetkililerinin Interfax haber ajansına yaptıkları açıklamada, henüz ismi konulmayan füzenin, NATO'nun Avrupa füze kalkanını delmek üzere geliştirildiği belirtildi.

Rusya'nın NATO'ya yanıtı

NATO liderleri Chicago zirvesinde füze sisteminin ilk etabının tamamlanması kararı aldılar. Bu kapsamda Malatya'daki radar üssü NATO'ya devredildiği aktarılırken, Akdeniz'de de füze durdurucular taşıyan savaş gemilerinin devriye gezeceği açıklandı.

NATO'nun bu kararının hemen ardından Rusya'dan da bir karşı adım geldi. NATO'nun füze kalkanı projesini kendisine yönelik saldırgan bir adım olarak niteleyen Rusya, kıtalararası balistik füze denemesi gerçekleştirdi.

NATO 'hedef İran' dedi

Rusya NATO'yu nükleer caydırıcılık sistemini etkisiz kılmakla suçluyor; fakat NATO, füze kalkanının İran gibi 'haydut devletler'i hedeflediğini ifade ediyor.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, NATO ile diplomatik müzakereler devam ederken, Rus ordusuna da gerekli önlemlerin alınması talimatını vermişti. Geçen Kasım ayında Kaliningrad kentindeki füze radar istasyonu aktif hale getirilmişti.

Rusya'nın, NATO savunma sisteminin unsurlarını vurmak için Avrupa'ya yeni füzeler konuşlandırabileceği öne sürülüyor. Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolai Makarov da masadaki seçeneklerden birinin Kaliningrad'a 'kısa menzilli İskender füzeleri'nin yerleştirilmesi olduğunu belirtiyor.

'ABD füze sistemine cevap'

Interfax'a açıklama yapan bir Rus askeri yetkili, füzede yeni bir yakıtın kullanıldığını, böylece füze tespitinin daha zorlaştığını ve manevra kapasitesinin arttırıldığını belirtti.

Füzede kullanılan tek savaş başlığının yön değiştirmeyi kolaylaştırdığı, böylece vurulma şansını azalttığı ifade ediliyor.

Eski stratejik kuvvetler yöneticisi Viktor Yesin Interfax'a yaptığı açıklamada, bu füzenin 'ABD'nin küresel anti-füze sistemine cevap olarak Rus askeri ve siyasi önderliğinin geliştirdiği karşı tedbirlerden biri olduğunu' vurguladı.

Öte yandan BBC'nin diplomasi muhabiri Jonathan Marcus, yeni savunma sisteminin işleyeceği konusunda NATO'nun duyduğu güveni herkesin paylaşmadığını belirtiyor.

Rus Stratejik Nükleer Kuvvetleri sözcüsü; füze denemesinde kullanılan sahte başlığın, Japonya sınırındaki Kamçatka Yarımadası'na ulaştığını, denemenin başarılı olduğunu açıkladı. Böylece füze 6,000 km menzille fırlatıldı. Aynı füzenin ilk deneme atışı geçen Eylül ayında yapılmış, fakat başarılı olmamıştı. İkinci denemenin ise NATO'nun füze kalkanını etkin hale getirdiğini açıklamasının hemen ardından yapılması dikkat çekti.