İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Resmi Gazete'de

Türkiye-AB arasında imzalanan 'Geri Kabul Anlaşması’nın şartlarından biri olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan ilanla resmen kabul edildi.

6701 Sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye – AB müzakereleri kapsamında vize serbestisi için Türkiye’nin uyması gereken 72 kriterden biri olan kurum, kanuna göre ‘ayrımcılıkla mücadele’, ‘insan hakları ihlallerinin önlenmesi’ ile ‘işkence ve kötü muameleye karşı mücadele’ konularında çalışacak. 

Kurumun karar organı olan kurul 11 kişiden oluşacak. Kurulun sekiz üyesini Bakanlar Kurulu, üçünü Cumhurbaşkanı seçecek. 

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu, insan hakları örgütleri tarafından eleştirilmişti. Eleştirilerin odağında, kurulun bağımsız ve özerk bir yapıda olmaması ve ayrımcılıkla mücadele’, ‘insan hakları ihlallerinin önlenmesi’ ile ‘işkence ve kötü muameleye karşı mücadele’ gibi ayrı ayrı düzenlenmesi gereken üç kavramın tek bir kurumun çatısı altına toplanması ve kanunda tanımlarının yapılmaması yer alıyordu.  

STK’ların görüşleri değerlendirilmeden hazırlanan kanunla ilgili 19 STK geçtiğimiz günlerde bir kampanya başlatmış, “Bu kanunla olmaz” başlıklı kampanyada kanun tasarısının TBMM’ye geri gönderilmesi gerektiğini belirtmişti.

OKUMAK İÇİN TIKLAYIN: İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun söyleyemedikleri 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında