Korsan Parti’den “Cumhurbaşkanına Hakaret” Eylemi

Alman Komedyen Böhmermann'ın şiiriyle gerilen Türkiye-Almanya ilişkilerinde, ifade özgürlüğü ilkesinin engelsiz uygulanması talebiyle her hafta eylem yapacağını duyuran Korsan Parti Almanya'nın Berlin lideri Bruno Kramm'ın gözaltına alınması üzerine, Berlin'de Türkiye Konsolosluğu önünde bir protesto gösterisi düzenlenecek.

Jan Böhmermann'a destek ve Türkiye'deki baskı ortamına dikkat çekmek adına, Alman Korsanlar her cuma günü Berlin'de bulunan Türkiye Konsolosluğu önünde protesto eylemi gerçekleştireceğini duyurmuştu. 22 Nisan cuma günü Berlin Korsan lideri Bruno Kramm'ın öncülüğünde başlayan eylemde Kramm, Böhmermann'ın şiirindeki bir satır olan “Türkiye'de Hristiyan ve Kürtler dövülüyor” dediği sırada, Alman ceza yasasının nadiren kullanılan 103. maddesi uyarınca “yabancı bir devlet organı ya da temsilcisine hakaret” gerekçesiyle göz altına alınmıştı.

Partinin internet sitesinde Bruno Kramm, “Türkiye'de kişiler en ufak bir eleştiride bulunduklarında tutuklanıyor, şiddete maruz kalıyor ya da ortalıktan kaybediliyor. Bu tür kişileri insanlık dışı bir mülteci politikasının ajanları olarak addedenler temel haklar Avrupa'da da yok olmaya başladığında şaşkınlığa uğramasın” açıklamasında bulundu.

Berlin'de protesto

Almanya ceza kanununun 103. maddesi uyarınca hakkında düzenlenecek davayı bekleyen Kramm, Türkiye Cumhurbaşkanına hakaret etmekle itham ediliyor. Dava henüz hazırlık aşamasındayken, siyasi lider bir sonraki protestosunu düzenleme çalışmalarına başladı. 

29 Nisan 2016'da Berlin'de Tiergartenstrasse üzerinde bulunan Türkiye Konsolosluğu karşısında sessiz bir “uyarı yürüyüşü” (Mahnmarsch) düzenlenecek. Katılımcılar, ağızları üzerinde siyah bant takacak ve ellerinde mezarlık feneri kullanıp ifade hürriyetinin ölümüne dikkat çekecekler. Protesto, Şansölye ofisi önünde yerel saatle 17.00'de yürüyüş ile başlayacak ve oradan Türkiye Konsolosluğu’na geçilecek. Yürüyüşün süresince yapılacak konuşmalarda mülteciler, basın ve sanatsal özgürlük ve gözetim devletinin yükselişine dikkat çekilecek. 

Konsolosluk karşısındaki meydanda ise şu an geçici bir anma alanı oluşturuldu; bu alanda çelik bir levhadan yapılmış olan 'Barış Güvercini' anıtı yerleştirildi ve etrafında çiçekler, oyuncaklar, şiirler, mumlar gibi eşyalar Türkiye'deki kurbanlar anısına bırakıldı. Şansölye ofisinden yapılacak yürüyüş ardından sessiz yürüyüş konsolosluk karşısında olacağı ve mülteciler anıtına çiçek bırakılacağı duyuruldu. 

Almanya'da Böhmermann ve Korsan eylemlerin yargılanması, ve İngiltere'de şiir yarışması sürerken, Hollandalı gazeteci Ebru Umar'ın şafak baskını ile gözaltına alınması ve yurtdışına çıkış yasağı getirilmesi ile birçok yabancı gazetecinin Türkiye'ye girişine yasak getirilmesi, küresel anlamda benzer eylemlerin yaygınlaşacağına işaret ediyor. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında