Kenan Evren'in darbe arşivleri Genelkurmay'da

Kenan Evren'in, cumhurbaşkanı olduğu 1982-1989 dönemine ait kritik belgeleri görev süresinin bitimine 3 ay kala Genelkurmay'a gönderdiği ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı, meclis arşivlerini dijital ortama aktarırken 80 öncesi belgelerin kayıp olduğunu farkeden TBMM Dilekçe Komisyonu'na, belgelerin kendi arşivlerinde bulunduğunu belirtirken, “Bizim elimizde TBMM’ye ait 4 kamyon belge daha var” denildi.

Kenan Evren'in, darbe dönemiyle ilgili kritik belgeleri kaçırdığı ortaya çıktı.

12 Eylül darbesiyle hesaplaşmak için, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davada sıra, süreci deşifre edecek belgelere geldi. Ancak 12 Eylül dönemi öncesi ve sonrasına ait bazı belgelerin arşivlerde olmadığı anlaşıldı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in, darbe dönemini yönettiği 1980-1982 ile cumhurbaşkanı olduğu 1982-1989 yıllarına ait kritik belgeleri, görev süresinin tamamlanmasına 3 ay kala Genelkurmay'a gönderdiği ortaya çıktı.

Evren, 12 Eylül belgelerinin bir kısmına görevdeyken el koymuş, 4 ciltlik evrakı ise beş yıl önce teslim etmişti. İşte o belgeler de Genelkurmay'ın arşivlerinde çıktı ve geçtiğimiz günlerde, 12 Eylül davasının görüldüğü mahkemeye gönderildi.

Habertürk gazetesindeki habere göre, 1980 öncesi olaylara ait belgelerin meclis arşivlerinde olmadığı yaklaşık 3 ay önce fark edildi. TBMM Dilekçe Komisyonu, 2009 yılında, cumhuriyet tarihi boyunca meclise gelen başvuruları dijital ortama aktarmak için çalışma başlatmış, ancak, 80 öncesi belgelerin orijinallerinin olmadığı anlaşılmıştı.

1980 ve öncesine ait evraktan ümidini kesen komisyon, 1937-1938 Dersim olaylarını araştırırken bir sürpizle karşılaştı. Genelkurmay Başkanlığı, komisyonla yazışmalarında, Dersim belgelerinin kendi arşivlerinde bulunduğunu belirtirken “Bizim elimizde TBMM’ye ait 4 kamyon belge daha var” dedi.

Dersim belgelerini Genelkurmay'dan alan TBMM, şimdi söz konusu darbe belgelerini bekliyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem