HDP Milletvekili Başaran’a ‘zorla getirme’ kararı

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın 55 kişiyle birlikte yargılandığı soruşturmada iki yılın ardından, mahkemeye gelmemesi halinde 'zorla getirilme' çağrı kağıdı gönderildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın 55 kişiyle birlikte yargılandığı soruşturmada, iki yıl sonra mahkemeye gelmemesi halinde 'zorla getirilme' çağrı kağıdı gönderildi. Birlikte yargılandığı 54 kişi hakkında takipsizlik kararı verilmesine rağmen Başaran’a iki yıllık aradan sonra 'zorla getirilme' çağrı kağıdı gönderildi.

İlk kez ‘zorla getirilme’ kararı

Başaran’ın da aralarında bulunduğu 55 kişi hakkında, Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümü olan 15 Şubat 2014’te, Batman kent merkezinde yapılan açıklamaya katıldıkları gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. Hakkında soruşturma başlatılan Başaran, o tarihte Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) il yöneticisi görevini yürütüyordu. 55 kişi hakkında açılan soruşturmaya “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak, ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” gerekçe gösterildi. 

Milletvekilleri dokunulmazlıklarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılmasının ardından bugüne kadar ulaşan çağrı kağıtlarında 'zorla getirme' kararı yer almıyordu. Ancak Başaran’a dün ulaşan çağrı metninde görülecek olan duruşmaya gitmediği takdirde CMK’nin 176/2 maddesi gereğince 'zorla getirilme' kararı alınacağı ifadesi açık bir şekilde yer aldı.

54 kişiye takipsizlik; Başaran’a aynı gerekçeden 2 yıl sonra dava

2015’e uzayan soruşturma kapsamında 54 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Ancak daha sonra milletvekili seçilen Başaran hakkında aynı gerekçeyle açılan soruşturma 2 yıl sonra davaya dönüştü. Duruşmanın da Batman 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 28 Kasım 2016’da görülmesine karar kılındı.

Başaran'ın partisinin almış olduğu 'ifadeye gitmeme' kararı kapsamında duruşmaya katılması beklenmiyor.

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında