Belediyelere kayyum tasarısı geri çekildi

Torba yasa görüşmesinde tartışmalara neden olan iki teklif geri çekildi. Belediyelere kayyum atanması ile Hakkari ve Şırnak’ı il olmaktan çıkartan teklifler tasarı metninden çıkartıldı.

Belediyelere kayyum atanmasını öngören yasa teklifi TBMM’de görüşülmekte olan torba kanundan çıkartıldı. Hakkari ve Şırnak’ın il olmaktan çıkartılmasını öngören teklif de geri çekildi. 

TBMM Genel Kurulu'nda, torba tasarı olarak bilinen "Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi, İki İl Merkezinin Değiştirilmesi ve Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı"nın maddelerinin görüşmeleri tamamlandı.

Hakkari ve Şırnak'ın  il statüsünden çıkarılması ile “terör” suçu nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine İçişleri Bakanı ve vali tarafından görevlendirme yapılmasına ilişkin düzenlemeler, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Torba Kanun tasarı metninden çıkarıldı.

Her iki düzenlemede tartışmalara neden olmuştu.

Torba yasa kabul edildi

Torba kanunun diğer maddeleri ise TBMM’de görüşülerek kabul edildi.

Sokağa çıkma yasakları sonucu yakılan, yıkılan kentlerdeki mülklere el koyma, proje bazlı teşvik uygulaması, "şehit" yakınına ÖTV'siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki ile vakıf üniversitelerine ilişkin düzenlemeler kabul edildi. Kanundaki bazı düzenlemeler şöyle;

Röktörler en çok üç kişiyi rektör yardımcısı olarak seçebilecek

Rektör, çalışmalarında kendisine yardım etmek üzere, üniversitenin aylıklı profesörleri arasından en çok üç kişiyi kendi rektörlük görev süresiyle sınırlı olmak kaydıyla rektör yardımcısı olarak seçecek.

Yapılan denetimler sonucunda faaliyet izninin kaldırılmasını gerektiren durumlar tespit edilen vakıf yüksek öğretim kurumları ile kurucu vakıflarına kayyum atanan vakıf yükseköğretim kurumlarının faaliyet izni, YÖK'ün teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile kaldırılacak.

Kültür varlıklarının tadilatları

Taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları, bunların koruma alanları ve sit alanlarında, İmar Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamına giren ruhsata tabi olmayan tadilat ve tamiratları, kültür varlıkları yönünden bünyesinde koruma, uygulama ve denetim büroları kurulan yerlerde yetkili idarelerden, bu büroların olmadığı yerlerde Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerinden, tabiat varlıkları ve doğal sit alanları yönünden ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden izin almadan ya da izne aykırı yapanlar veya yaptıranlar, 6 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacak.

Belediye mülklerine el konulabilecek

İçişleri Bakanlığının güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve İl Özel İdareleri dahil mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişilerine ait taşınmazlar, kaynak veya irtifak hakları Bakanlar Kurulu kararıyla Hazine adına tescil ve İçişleri Bakanlığına tahsis edilecek. 

İş yeri güvenliğinde erteleme

Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan iş yerlerinin iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi görevlendirme yükümlülüğünün süresi 1 Temmuz 2017'ye uzatılacak

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında