Hasip Kaplan: ’Kürtçe anaokulundan itibaren verilsin’

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, 'Talebimiz; anaokulundan itibaren Kürtçe’nin eğitim dili olmasıdır' dedi. Kürtçe eğitiminin 5. yıldan itibaren seçmeli ders olarak verilecek olması üzerine konuşan Hasip Kaplan, 'Sayın Başbakan; siz Türkçe'yi seçmeli olarak mı öğrendiniz' diye sordu. Kaplan, Kürt sorununu çözmeye dilden başlamak gerektiğini kaydetti.

 

Kaplan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Van'da belediye başkanları ve BDPlilerin tutuklanmasıyla sonuçlanan operasyonların ''AK Parti'nin MYK'sında planlandığını'' iddia etti.

Gelinin noktanın 1990'lı yılları aratmadığını savunan Kaplan, ''Seçilmiş Kürt siyasetçilerinin neredeyse tamamının tutuklu bulunduğu ülkede, Uludere'nin  konusunda üzerinden 6 ay geçmesine rağmen hiç bir ilerleme yok'' dedi. 8 milletvekilinin tutukluğunun bugün birinci yılını doldurduğunu ifade  eden Kaplan, ''Bu, demokrasinin, Meclis'in ayıbıdır, AKP'nin yüz karasıdır'' diye  konuştu.      

1 yıldır yürütülen KCK operasyonlarının tamamının yasal, demokratik alana yöneldiğini öne süren Kaplan, şunları söyledi: ''AKP'li olmak, AKP'ye biat etmek dışında bu ülkede her şey yasak. Bu  ahlak dışı saldırı yöntemleriyle AKP, muhalefetten ve kendisinden olmayan yüzde  51'i düşman ilan etmiştir. Şımarıklık, arsızlık, saldırganlık; kin, nefret,  ırkçılık söylemi, Başbakan'ın dilinden düşmüyor. En son yaptığı açıklamayla cenazelere saygısızlık eden, ailelerine  vermede sorun çıkaran AK Parti iktidarı, bu konuda insani, dini, ahlaki, örfi görevi yerine getiren milletvekillerimiz için utanmadan 'morg önünde nöbet  tutanlar' diyor. Siz de morg patronu, ölüm tacirisiniz. Ölüm üzerinden iktidarını  sürdüren, rant sağlayan, insanlık suçu işleyen, Uludere'nin hala hesabını vermeyen kişilersiniz.''

'Siz Türkçe'yi seçmeli olarak mı öğrendiniz'

''Kürtçe'nin seçmeli ders olacağı'' haberleriyle ilgili Kaplan, ''Sayın  Başbakan; siz Türkçe'yi seçmeli olarak mı öğrendiniz? Bu ülkede Türkçe, eğitim alanında nasıl kullanılıyorsa, Kürtçe de aynı şekilde kullanılacak. Bu artık 21.  yüzyılın tartışılmayacak evrensel haklarındandır'' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bu konu üzerinde düşünmesi  gerektiğini belirten Kaplan, ''Surunu çözmeye dilden başlamamız gerekiyor'' diye  konuştu.

Kaplan, bir soru üzerine, ''Talebimiz, anaokulundan itibaren Kürtçe'nin  eğitim dili olmasıdır'' dedi.

Etiketler

Hasip Kaplan