Fotoistanbul başladı

2014’ten beri uluslararası ve yerli fotoğrafçıları bir araya getiren fotoğraf festivali Fotoistanbul, 30 Ekim'e kadar devam edecek.

2014’ten beri uluslararası ve yerli fotoğrafçıları bir araya getiren fotoğraf festivali Fotoistanbul, 1 Ekim’de başladı. 30 Ekim’e kadar devam edecek olan etkinlik 56 fotoğrafçıyı ağırlıyor. Organizasyon kapsamında yapıtları sergilenecek olan isimler arasında Maryam Şahinyan, Şahin Kaygun, Shadi Ghadirian, Sandro Miller, Nick Brandt, Daesung Lee, Yıldız Moran ve Gül Ilgaz var. Festivalin bu yılki onur konuğu olan ülke ise Macaristan. 

‘Zaman durmaz… Dur ve Bak’ başlığıyla fotoğraf meraklılarına seslenen festivale İstanbul’un fotoğraf sergileyen galerileri de dahil oluyor.  Bu kapsamda C.A.M. Galeri, Gama Galeri, Mixer, Fotoğrafevi, Art Galerim Bebek ve İstanbul Fotoğraf Galerisi düzenledikleri sergilerle festival ziyaretçilerini ağırlayacak. Fotoistanbul kapsamındaki sergiler ve paneller ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile, Beşiktaş’taki Köyiçi Kartal heykeli, iskele ve Serencebey’de bulunan mekanlarda,  Ortaköy’deki eski Yahudi Yetimhanesi ve Ortaköy Kültür Merkezi’nde yapılacak. Genç fotoğrafçılarla ustaları bir araya getiren porfolyo değerlendirmeleri, artık gelenekselleşen bölümlerinden biri olarak programdaki yerini almış.

1911 yılında Sivas’ta doğan ve İstanbul’da yaşayan, Pera’da kendi başına bir fotoğraf stüdyosu işleten Maryam Şahinyan’ın arşivinden çıkma siyah-beyaz kareler, ‘Foto Galatasaray’ başlığı altında sergileniyor. Şahinyan’ın festivaldeki fotoğrafları, bir taraftan cumhuriyetin ilanından sonra İstanbul’da sosyal ve kültürel yaşamında ortaya çıkan değişimleri yansıtırken, aynı zamanda İstanbullu bir kadın fotoğrafçının kariyerine ışık tutuyor. Kasım 2011’de Salt Galata’da açılan arşiv sergisi için Aras Yayıncılık tarafından basılan ve ilk baskısı tükenen ‘Foto Galatasaray’ kitabının yeni baskısının yayınevi tarafından kısa bir süre önce piyasaya sürüldüğünü de not düşelim. 

Etiketler

Fotoİstanbul


Yazar Hakkında