Aras’tan yeni yıl defterleri

Her yıl farklı bir fikir veya tema etrafında tasarlanacak olan defterlerin bu yılki ilk serisi, günümüzde en çok ihtiyacımız olan üç değere odaklanmış: khakhaghutyun (barış), azadutyun (özgürlük) ve artarutyun (adalet).

Yılsonu geldi mi, bir ödeşmedir başlar. Bırakmak istediğimiz alışkanlıkları, gerçek olmasını dilediğimiz hayalleri, ulaşmak istediğimiz hedefleri, unutmamak istediğimiz anıları kaydetmek isteriz. Yeni yıl ajanda ve defterleri taze bir başlangıç önerir. Olur a, belki bu kez başka türlü olacaktır hayat.

Çok zor bir yıl geçirdik. Her günü kayıp, acı, öfke, korku ama inadına mücadele ve umutla doluydu. Şimdi yeni başlayacak olan yıla, 2017’ye biraz cesaretle, küçük bir gülümseyişle girmek üzere Aras Yayıncılık tarafından hazırlanan defterlere sığınma şansımız var. Arka arkaya bastığı kitaplarla verimli bir yılı ardında bırakan Aras Yayıncılık, bu kez bir yeni yıl sürpriziyle, defterlerle karşımızda. Her yıl farklı bir fikir veya tema etrafında tasarlanacak olan defterlerin bu yılki ilk serisi, günümüzde en çok ihtiyacımız olan üç değere odaklanmış: khakhaghutyun (barış), azadutyun (özgürlük) ve artarutyun (adalet).

Ortaçağ Ermeni yazı sanatında kullanılan ‘tırçnakir’ (kuş-yazı) harfleriyle bezeli defterler, bir tane koleksiyonda saklamalık, bir tane de kullanmalık olarak peşinen ikişer adet alınmayı gerektirecek bir özenle hazırlanmış. ‘Kuş-yazı’ hattatları, kuş, hayvan, insan ve çeşitli doğa figürlerini Ermeni alfabesinin harfleriyle buluştururken Ermeni kaligrafi sanatının başyapıtlarını yarattılar. Ermeni halkının alfabeyle, kimlik üzerinden kurduğu apayrı bağ göz önünde bulundurulduğunda, kimi örnekleri tablodan farksız bu el işi eserlerin yarattığı mutluluk daha iyi anlaşılır. Bugün pek çok örneği ünlü müzelerin koleksiyonlarında yer alan bu yazı sanatı ürünü defterleri hep birlikte günlük hayatımıza katabilecek olmanın fikri bile heyecan verici.

Hulusi Nusih Tütüncü’nün kapak tasarımıyla, A5 ve A6 boyutlarında, çizgili ve çizgisiz, çevre dostu geri dönüştürülmüş kâğıda basılan, içinde yine tırçnakir örneklerin ve küçük sürprizlerin yer aldığı, ‘terzi dikişi’yle ciltlenmiş defterler, yılbaşı hediyeleri için kıvranışlarımıza da bir son veriyor. Geriye kalansa, bu defterlerin güzelliğine layık bir yıl dilemek hepimize. Barış, özgürlük ve adaletin eksik olmadığı, kendimiz olarak ve bir arada yaşayabildiğimiz günlerin anılarını kaydedebilmek ümidiyle...

 

    

 

 

Kategoriler

Kültür Sanat Edebiyat



Yazar Hakkında