"Kavgayla görüştüğümüz teklif Meclis’in idam fermanı”

Anayasa komisyonu görüşmelerinde, muhalefet partisi vekilleri, maddeler üzerine görüş bildirmek isteyen vekillerine söz verilmediği belirtti, konuşmalara süre kısıtlaması getirilmesini eleştirdi. CHP ve HDP'nin önergeleri de reddedildi.

Anayasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu, bugün Mustafa Şentop başkanlığında yedinci kez toplandı. 

Anayasa Komisyonu toplantısı, yine tartışmalara sahne oldu. Muhalefet partisi vekilleri, maddeler üzerine görüş bildirmek isteyen vekillerine söz verilmediği belirtti, konuşmalara süre kısıtlaması getirilmesini eleştirdi. 

Muhalefet partilerinden CHP ve HDP’nin verdiği önergeler de komisyonda reddedildi.

HDP, eş genel başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da dahil 12 vekilinin tutuklu olması nedeniyle anayasa değişiklik sürecinin durdurulmasını istedi.

Komisyonda konuşan HDP’li Mithat Sancar, şunları söyledi: 

“Cumhuriyetin kurucu anayasası toplam 24 madde ama dokuz ay konuşuldu. O dönemde şartlar olağanüstü idi. Ama yine de kimsenin aklına konuşmaları, tartışmaları kısıtlamak, kısaltmak gibi bir uygulama gelmedi. Bugün, belli ki amaç önceden belirlenmiş bir projeyi Meclis’e empoze etmek. 1. Meclis, içinde bulunduğu çok ağır şartlar altında kendisini güçlendiren bir anayasayı görüşüyordu. Bizim bugün, kavga-tartışma içinde, söz hakkı kısıtlanarak görüştüğümüz teklif, Meclis’in kendi idam fermanıdır.” 

HDP’nin önerisi kabul edilmezken, CHP’nin komisyon görüşmelerinin Meclis TV’de gösterilmesi talebi de yine kabul edilmedi.

CHP'li komisyon üyesi Muharrem Erkek, komisyon başkanı Mustafa Şentop'a, maddeler üzerinde görüşmeler sürerken yeterlilik önergesi verilerek maddelerin oylandığını, bunun içtüzüğe uygun olmadığını söyledi. Erkek, maddeler üzerinde görüş bildirmek isteyen milletvekillerine süre kısıtlaması getirilemeyeceğini herkesin istediği kadar konuşabileceğini bildirdi. Bunun üzerine Başkan Mustafa Şentop da yeterlilik önergesi verilerek maddelerin oylanmasının teamüle (geleneğe) uygun olduğunu söyleyince CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi. 

Bu sırada CHP'li Akif Ekici, AK Parti sıralarından bir milletvekili ile tartıştı. Masanın üzerine çıkmaya çalışan Akif Ekici'yi, CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Levent Gök, kollarından tutarak engellemeye çalıştı.

Tansiyonun zaman zaman yükseldiği komisyonda anayasa değişikliği teklifinin üçüncü maddesi olan milletvekili seçilme yaşının 18 olarak değiştirilmesi üzerine görüşmeler başladı.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Teklifin tümü üzerinde 5 günde toplam 45 saat konuşma yapıldığının söyledi, bu sürenin dörtte üçünde CHP'li vekillerin konuştuğunu iddia etti. 

"Tutuklu vekillerin olması komisyon çalışmalarını durduracak ağırlıktadır"

HDP Anayasa Komisyonu üyeleri, Anayasa Komisyonunda devam eden görüşmelerin durdurulmasını talep etti. 

Erol Dora, Meral Danış Beştaş ve Mithat Sancar imzasıyla sunulan ve komisyonda reddedilen önergede, yasama dokunulmazlıklarının istisnai olarak kaldırılması sonucunda HDP’li vekillere yönelik operasyon başlatıldığının altı çizildi, 12 vekilin tutuklu olduğu hatırlatılarak “12 HDP'li milletvekili, milletvekilliği sıfatları devam etmesine rağmen, yasama faaliyetlerine katılamamaktadır” dendi. Açıklamanın devamında “özellikle Türkiye'nin geleceğini değiştirecek, rejim değişikliğine varan ağırlıkta bir sistem değişikliğini öngören böylesine önemli bir değişiklik teklifinin tartışılması sürecinde HDP'nin eş genel başkanlarının ve milletvekillerinin bulunmaması, komisyon çalışmalarını durduracak ağırlıkta anayasal ve usuli bir engeldir. Parlamento aritmetiğinin korunamadığı ve halkın iradesini temsil eden milletvekillerinin görüşlerini ifade edemediği bu tabloda, anayasa değişikliği tartışmalarının yürütülmesinin ön koşulları bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı. 


Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında