Wikileaks kurucusu Assange Ekvador Büyükelçiliği'ne sığındı

Hakkında İsveç’e iade kararı çıkan Wikileaks kurucularından Julian Assange, Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığındı ve siyasi mültecilik başvurusunda bulundu. Assange, hem yetkililer hem de Başbakan Corres tarafından Ekvador'a davet edilmişti. Gizli belgeleri sızdırarak ABD de dahil olmak üzere birçok devletin adaletsiz uygulamalarına dikkat çeken Assange'nin, İsveç'e iade edildiği takdirde ABD'ye teslim edilme riski var.

 

Julian Assange, dün akşam Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığındı ve siyasi mültecilik başvurusunda bulundu. Ekvadorlu yetkililer Assange'ın başvurusunun değerlendirildiğini açıkladı.

Neden Ekvator?

Ekvadorlu yetkililer, 2010 yılında Assange'a Ekvador'da ağırlayabileceklerine yönelik bir teklifte bulunmuştu. Ayrıca Ekvador Başbakanı Rafael Corres 21 Mayıs'ta katıldığı bir talk-show'da Assange'i tekrar davet etti.

Wikileaks'in sızdırdığı belgeler, Ekvador'da ifade özgürlüğüne karşı düzenli saldırılar ve yozlaşmış bir adalet sistemi olduğunu ortaya koysa da, Assange Ekvador'a sığındığı takdirde ABD'ye iade edilme riski düşecek.

Ne olmuştu?

Wikileaks kurucularından Assange hakkında İsveç'e iade kararı çıkmış, temyiz başvurusu ise reddedilmişti.

ABD ordusunun Irak ve Afganistan'daki faaliyet ve ilişkileriyle ilgili birçok gizli bilgiyi kamuoyuyla paylaşan Assange, ifade vermek için İsveç'e iade edilirse, oradan ABD'ye teslim edilmekten korkuyor.

(Bianet.org)

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem