Suriye AB dışişleri bakanlarının gündeminde

AB Dışişleri Konseyi toplantısı için Lüksemburgda bulunan AB Dışişleri Bakanları, toplantı öncesi yaptıkları açıklamalarla Suriye'nin Türkiye'nin uçağını düşürmesini kınadılar. Yapılan açıklamada uçağın düşürülmesi 'kabul edilemez' olarak nitelenirken, Suriye'nin Türkiye ile işbirliği yapması suretiyle olayın soruşturulması istendi.

AB dışişleri bakanları da Suriye gündemiyle Lüksemburg'da toplandı. Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak olan Bakanlar Kurulu toplantısına ise, Hava Kuvvetleri Harekat Başkanı Tümgeneral Ateş Mehmet İrez de katılıyor. 

Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanlarının ilgili kararında, 'Avrupa Birliği, Suriye'nin 22 Haziran'da kabul edilemez şekilde Türk uçağını düşürmesini kınar. Olaydan etkilenen havacıların ailelerinin acısını paylaşır ve Türkiye'nin ölçülü ve sorumlu ilk tepkisini över' denildi.

AB kararında, bu olayın acilen ve bütünüyle soruşturulması gerektiği vurgulanarak, bu kapsamda Suriye'den, Türkiye'yle tam işbirliği içine girmesi ve  hızlı soruşturma için erişim izni vermesi istendi. Kararda Şam yönetimine, uluslararası standartlara ve sorumluluklarına  uygun davranması çağrısı yapıldı.

AB kararında ayrıca, uluslararası toplumdan da soruşturmaya yardımcı olması talep edildi.

AB Dışişleri Bakanları'nın toplantısı öncesi basına açıklamalarda bulunan liderler Suriye'nin tavrını kınadı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye’nin Türkiye uçağına ateş açmasıyla ilgili olarak, “Silahlı olmayan bir uçağa uyarmadan ateş açmak kabul edilemez. Yarın NATO toplantısında da bu konuya odaklanılacak” dedi.

AB dışişleri bakanları Suriye gündemiyle toplandı

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB dışişleri bakanlarının Lüksemburg'daki Suriye ana gündemli toplantısına katılırken basına yaptığı açıklamada, 'Türk Dışişleri Bakanı ile (Ahmet Davutoğlu) bu konuyu özel olarak telefonda görüştüm. Bugünkü toplantıda da tartışacağız ve bazı yorumlar (kararlar) gelebilir. Yaşananlardan ve 2 pilotun aileleri açısından çok endişeliyim. Mutlaka Türkiye'nin cevabında teenni göstermesini bekliyoruz' dedi.

Lüksemburg Dişişleri Bakanı Jean Asselborn, Suriye'nin Türk uçağını uluslararası hukuku hiçe sayarak düşürmesini kınayarak 'Türkiye'nin bu olayda teenni göstermesini takdir ettiğini' söyledi. Asselborn da, “Bu uçakta yaşanan çok tehlikeliydi. Bu insan hayatına tamamen saygısızlık. İki pilot uçaktaydı ve uyarı yapılmadan bu uçağa ateş açıldı. Bu sadece bir diktatörlükte mümkün olabilen bir şey” ifadeleriyle tepkisini gösterdi.

Suriye’ye askeri müdahale yapılmaması gerektiğini vurgulayan Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal ise, “Hollanda hükümeti, Suriye konusunda askeri müdahale seçeneğini dışlıyor. Bu konu hakkındaki görüşümüzü NATO’da da belirteceğiz” şeklinde konuştu.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, 'Bu uçak rutin bir uçuş yapıyordu ve silahsızdı. Öncesinde uyarı yapılmadan vurulması kesinlikle kabul edilemez' diye konuştu.

Rosenthal, hala Annan Planı'na bağlı olduklarını belirtirken Türkiye'nin çağrısıyla yapılacak yarınki NATO toplantısıyla ilgili 'siyasi danışmaların siyasi boyutu olur' dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye'nin Türk uçağını düşürmesini kınayarak konunun yarın NATO'da tartışılacağını hatırlattı.

Hague, 'Bunun Suriye krizinin farklı bir yüzünü gösterdiğini düşünmüyorum. Bence Suriye'de büyük çöküş ya da çatışmaların yoğunlaşması tehlikesi devam edecek. Bu toplantıda Esed rejimi üzerinde baskıyı ilave yaptırımlarla artırmamız çok önemli. Umarım bu konuda mutabakat sağlayacağız' ifadesini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise Suriye krizine 'siyasi çözümün zorunlu olduğunu' vurgulayarak Annan Planı'na daha fazla destek verilmesi çağrısında bulundu.

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya