Jirayr Libaridyan Bakü’deydi

Ermenistan eski Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan’ın görevi döneminde kendisine başdanışmanlık yapan Jirayr Libaridyan, bir konferansa katılmak üzere Azerbaycan’a gitti. Azerbaycan’da bulunmaktan memnun olduğunu dile getiren Libaridyan konferans davetini yeni dostlar kazanmak amacıyla kabul ettiğini söyledi.

Libaridyan, Azerbaycan Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) ile Caucasus International ve Turkish Policy Quarterly dergilerinin Bakü’de ortaklaşa düzenledikleri “Kafkasya’nın Geleceği İçin Ortak Çabalar: Geride Kalan 20 Yıl ve Çıkarılan Dersler” isimli uluslararası konferansta konuşma yaptı. Azerbaycan’da bulunmaktan memnun olduğunu dile getiren Libaridyan konferans davetini yeni dostlar kazanmak amacıyla kabul ettiğini söyledi.

‘Kafkaslarda soğuk savaş devam ediyor’

Libaridyan konferansta yaptığı konuşmada bağımsızlıklarından sonra soğuk savaş döneminin bitmediğini aslında Kafkaslarda halen devam ettiğini söyledi. Soğuk savaşın devamının bazı dış güçlerin teşvikiyle olduğuna dikkat çeken Libaridyan, bu sürecin daha ne kadar devam edeceği konusunda fikir söylemenin çok zor olduğunu ifade etti. Libaridyan ‘Bizler büyük hatalar yaptık. Dağlık Karabağ çatışması sadece iki ülkenin sorunu değildir. Bu, aynı zamanda, Gürcistan’ın da sorunudur. Çünkü mevcut koşullarda ortak projeleri gerçekleştirmek çok zordur.”dedi.

Libaridyan’a cumhurbaşkanı başdanışmanlığı yürüttüğü dönemde gerçekleşen Karabağ savaşındaki rolüne ilişkin sorulan soru üzerine Ter-Petrosyan döneminde yaptığı çalışmalardan herhangi bir pişmanlığının olmadığını söyledi. Hem kendisinin hem de Petrosyan’ın yanlışlarının olabileceğini ifade eden Libaridyan ‘Bu gün zaman Azerbaycan’ın lehine çalışıyor, ama unutulmamalıdır ki aynı zamanda Ermenistan’ın lehine de çalışıyor. Ekonomik gelişmeler, yer altı zenginlikleri, ordu hemen hepsinde Azerbaycan’ın üstünlüğü olsa da Dağlık Karabağ’da da Ermeni bir nesil yetişiyor ve bu yetişen nesil eskisi gibi kendisini Azerbaycan’ın bir parçası olarak görmüyor’ dedi.

Dağlık Karabağ sorununun çözümü adına aracıların kullanılması yerine karşılıklı görüşmelerin daha yapıcı olacağına inandığını belirten Libaridyan, aşırı vatanperverliği bir kenara bırakarak orta yolun bulunmasının gerektiğini bildirdi.

Konferansta ayrıca; Rusya, Avrupa Birliği, Türkiye ve ABD’nin bölgedeki sorunların çözümündeki rolü gibi konular ele alınacak.

Kategoriler

Güncel Ermenistan