Türkiye-Suriye sınırında gerginlik artıyor

Suriye Devlet Başkanı yaptığı son açıklamasında ülkesine Libya gibi bir müdahale beklemediğini söylese de, Türkiye ve Suriye arasındaki karşılıklı misillemeler sürüyor. Suriye sınır bölgesine yönelik askeri sevkiyatın bir tampon bölge oluşturmak için yapıldığı ortaya çıkarken, bu hamleye karşılık Suriye'nin de tanklarını sınıra yakın bir bölgeye yönlendirdiği bildirildi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yaptığı son açıklamada ülkesine Libya'daki gibi bir askeri müdahale beklemediğini söyledi.

Esad, İran televizyonuna dün akşam yaptığı konuşmada, 'Türkiyeli yetkililerin politikalarıyla ters düşüyoruz, halkına olumlu bakıyoruz' dedi. 

'Bazı ülkeler, Suriye'yi suçlamak için Kofi Annan Planı'nın başarısız olmasını istiyor. Binlerce hayatı korumak için teröristleri yok etmek hükümetin görevi. Reformlarla ileriye gidiyoruz ama  teröristler ve destekçileri hükümetler için yaptığımız reformların önemi yok.'

Esad, ülkesinin Filistin'i desteklediği için baskı altına alındığını öne sürdü ve Suriye'de El Kaide militanlarının olduğunu iddia etti.

MGK'dan 'sınır' toplantısı

Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) beş saat süren dünkü Haziran ayı olağan toplantısında da ülke güvenliğini ilgilendiren iç ve dış gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

'Test ve eğitim görevi icra eden silahsız bir uçağımızın 22 Haziran'da uluslararası hava sahasında Suriye tarafından vurulması olayı ayrıntılı olarak ele alınmış, Türkiye'nin bu saldırgan eylem karşısında uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tutarak kararlılıkla hareket edeceği vurgulanmıştır.'

'Suriye'deki gelişmeler kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiş bu ülkede akan kanın, bir an evvel durdurulması ve halkın meşru talepleri doğrultusunda demokratik sürecin önünün en kısa sürede açılması gerektiği ifade edilmiş, ayrıca sınır bölgesinde yaşanan son gelişmeler değerlendirilmiştir.'

Tampon bölge hazırlığı

Suriye sınır bölgesine yapılan zırhlı ve füze bataryası sevkiyatının, bir tampon bölge hazırlığı olduğu ortaya çıktı.

Vatan gazetesine konuşan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, son NATO zirvesinde tampon bölge talebinin sunulduğunu ifade etti.

Adı açıklanmayan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin de, gazeteye yaptığı açıklamada şunları söylediği ileri sürüldü:

'Uçuşa yasak bölge konusu NATO'da acil önlemler bağlamında ele alınıyor ve uygunluğu şu an için tartışılıyor.'(Bianet)

 

Suriye tankları Türkiye sınırında

 

Türkiye'nin sınıra savunma füzeleri sevk etmesinin ardından Suriye'nin de 170 tankı harekete geçirdiği iddia edildi. 

Hür Suriye Ordusu Generali Mustafa el Şeyh, Reuters'a yaptığı açıklamada, tankların Halep yakınlarında yer alan ve Türkiye sınırına 30 kilometrede mesafede bulunan Müselmiye köyündeki piyade okuluna getirildiğini söyledi. Muhalif general, tankların Türkiye'nin askeri malzeme sevkıyatına misilleme olabileceği ya da bölgedeki köy ve kasabalara saldırmaya hazırlandığını söyledi.

Öte yandan Hatay'ın Kırıkhan ilçesi sınırlarında 2 yıl önce kurulan füze rampalarının yönleri Suriye'ye çevrildiği söyleniyor.(Kaynak: Zaman)