Suriye Akdeniz'de tatbikat yapıyor

Suların bir türlü durulmadığı Suriye'den çatışmaların Türkiye sınırına oldukça yaklaştığı ve sivil ölümlerin aynı yoğunlukta devam ettiği yönünde haberler gelirken, Suriye'nin 'ordusunun gücünü tespit etmek üzere' büyük bir tatbikat hazırlığında olduğu belirtiliyor. Öte yandan Suriye tarafından düşürülen Türk jetiyle ilgili tartışmalar da devam ediyor.

Suriye, olası kara, deniz ve hava saldırıları karşısında ordusunun gücünü denemek üzere Akdeniz'i de içeren tatbikat yapıyor. Suriye'nin askeri tatbikatı birkaç gün sürecek ve gerçek mühimmat kullanılacak. Esed, başbakan yardımcısı ile savunma bakanını da tatbikatta görevlendirdi.

'Tam bir savaş halindeyiz' demişti

Türk savaş jetini düşürdükten sonra Beşşar Esed'in yaptığı 'her açıdan tam bir savaş halindeyiz' açıklaması Suriye'de hayata geçiyor. Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin birkaç gün sürecek hava, deniz ve kara tatbikatı başlattığı bildirildi. Suriye Resmî Haber Ajansı SANA'nın haberine göre, ordunun olası bir kara, deniz ve hava saldırısı karşısında üzerine düşen görevi yerine getirebilme gücünü test etmeyi hedeflediği bir tatbikat düzenlediği kaydedildi. Tatbikatta, sahil füzelerinin yanı sıra deniz helikopterlerinin muhtemel bir saldırı durumundaki manevra güçlerinin de denendiğinin belirtildiği haberde, gerçek mühimmatın kullanıldığı ifade edildi. Tatbikata Ordu ve Silahlar Genel Komutan Yardımcısı, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Korgeneral Davut Abdullah Raciha'yla birlikte Ordu ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanhğı'nın üst rütbeli subayları katıldı. SANA'nın haberinde, 'Gerçek savaş koşullarında yapılan askerî tatbikata katılan deniz kuvvetleri birliklerinin saldırıya karşı koymada sergilediği yüksek performans ve düşman hedefleri yüksek bir dikkatle vurması kahraman ordumuzun sahip olduğu yetenek ve verimliliği, modern ve gelişmiş silahları kullanabilme gücünü ortaya koydu' ifadelerine yer verildi.

67 kişi daha yaşamını yitirdi

Bu arada Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ülkenin doğusunda yer alan ve sabahtan bu yana ağır silahlarla yoğun operasyonların düzenlendiği Der Zor kentinde 19, Halep ve İdlib'te 11'er, Hama'da 12, Humus'ta 6, Dera ve başkent Şam'ın banliyölerinde 4'er olmak üzere ölü sayısının 67'ye yükseldiğini duyurdu. Ordunun İdlib ve çevre kentlerine hava destekli olarak düzenlediği operasyonlarda halkın korkudan güvenli bölgelere ve Türkiye'ye kaçmaya çalıştığını ifade eden yerel aktivistler, kaçanlar arasında üst rütbeli askerlerin de olduğunu bildirdi. Aktivistler, İdlib, Hama, Humus Deyr El Zor ve Halep'te onlarca askerin birliklerinden ayrılarak Özgür Suriye ordusuna katıldığını da söyledi.

Suriye hava sahasında vuruldu iddiası

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakıözer, ABD ve Rusya'daki uydu görüntülerinin Türk jetinin Suriye hava sahasında düşürüldüğünü gösterdiğini yazdı.

'Büyük devletler ne yapıyorsa onu yapacağız'

Bununla birlikte Türk uçağının Suriye tarafından uluslararası sularda vurulduğunu ifade eden Genelkurmay Başkanı Özel, 'Elimizde radar görüntüleri var' dedi.

Genelkurmay Başkanı, düşürülen Türk uçağı ile ilgili ilk kez açıklamada bulunarak, Suriye'yle savaş çıkaracak halleri olmadığını belirterek, “Çok yakın takipteyiz. Büyük devletler ne yaparsa onu yapacağız. Biz yapınca bütün dünyayla birlikte siz de görürsünüz” dedi.

'İncelemelerde herhangi bir füze izine rastlanmamıştır'

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı, düşürülen uçakta şu ana kadar füze ya da başka ize rastlanmadığını incelemelerin devam ettiğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, düşürülen uçakla ilgili bugüne kadar gerekli açıklamaların eksiksiz yapıldığını belirterek, 'Şu ana kadar çıkan parçalarda yapılan incelemelerde herhangi bir füze ve mermi izine rastlanmamıştır” dedi.