Selzedelere elektrik su ve doğalgaz faturası yok

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, sel felaketinin yaşandığı Samsun'da bir toplantı yaparak selzedelerle ilgili alınan kararları açıkladı. Kılıç, 'Hasar gören konut sahiplerinden 3 ay boyunca doğalgaz ve su faturası kesilmeyecek. Elektrik borcu ise 2 ay boyunca ödenmeyecek. Bu bir erteleme değildir. Fatura kesilmeyecek“ dedi. Bakan Kılıç ayrıca, dere yatağında acilen yıkılması gereken bütün binaların ortadan kaldırılacağını belirtti.

Kılıç, artık Türkiye'nin dere yatağında konut konusuna tahammül edebilecek hali kalmadığını belirterek, “Samsun Büyükşehir Belediyesi birkaç gün içinde iş makinelerini çalıştırmaya başlayacak ve acilen yıkılması gereken dere yatağındaki binaların tamamı ortadan kaldırılacak” dedi. 

Kılıç, Samsun'da selden etkilenen Yılanlıdere Vadisi'ne bakan bir binada düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 299 metreküp saniye yağışın, DSİ ve Meteoroloji verilerine göre afet olarak değerlendirildiğini anımsatarak, “Üst düzeyli, kırmızı alarm gerektiren afet olarak değerlendirilmektedir. Samsun'da Salı'yı Çarşamba'ya bağlayan gece yağan yağmurun metreküp saniye olarak miktarı 710 metreküp saniyedir. Yani afet sınırının yaklaşık 2,5 katına varan bir yağış Samsun'da metrekareye düşmüştür” diye konuştu. 

Bu durumun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın ısrarla önlenmesi yönünde talimatlandırdığı dere yataklarına yerleşimle birleştiği zaman, yaşanan afetin boyutunun gözler önüne serildiğini anlatan Kılıç, “Bütün bu süreçte, gerek nakdi yardımları koordine etmesi, gerek Başbakanlık Afet Yönetim Merkezi'ni harekete geçirmesi, gerekse bizleri, sayın Valiyi ve sayın Büyükşehir Belediye Başkanını her gün arayarak hem talimatlandırması hem durum hakkında bilgi alması dolayısıyla sayın Başbakanımıza Samsun halkı adına teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum” dedi. 

'Dere yatağındaki binaların tamamı ortadan kaldırılacak'

Bakan Kılıç, şunları söyledi: 

“Bu çerçevede, sayın Başbakanımızın özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Valimize talimatı, Yılanlıdere üzerindeki dere yatağına yerleşimlerin derhal ve behemehal ortadan kaldırılmalarını sağlamalarıdır. İlk etapta dere yatağının tam üzerinde, Türkiye 'de bu tür felaketlerin boyutunu derinleştiren esas unsurun ne olduğu, dere yatağındaki görüntüler izlendiği zaman anlaşılacaktır, dere yatağının tam ortasında maalesef insanların yaşadığı konutlar var. Bugüne kadar bunları elbette ki gördük ama vatandaşlarımızın direnişi, yaşam alanlarını terk etmememe isteği bunların bu alanlardan kaldırılmasına mani oldu. Şu an Başbakanımızın da talimatları doğrultusunda net olarak ifade ediyorum, Samsun Büyükşehir Belediyesi birkaç gün içinde iş makinelerini çalıştırmaya başlayacak ve acilen yıkılması gereken dere yatağındaki binaların tamamı ortadan kaldırılacak. Acil yıkılması gereken kapsamı dışında kalan binaların ise 6306 sayılı kanun kapsamında riskli alan ilan edilerek yıkılması çok kısa süre içerisinde gündeme gelecek.” 

Vatandaşlara çağrı

Hükümet adına vatandaşlara çağrı yapan Kılıç, “Şu an Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin elinde derhal kullanıma hazır, anahtarları kendilerine teslim edilebilecek durumda 130 adet konut bulunmaktadır. Bu dere yatağında bulunan, evlerine girmek istemeyen vatandaşlarımızın Canik Kaymakamlığı, Samsun Valiliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne acilen müracaat etmeleri kendilerinden özel ricamızdır. Bu müracaatlar üzerine Büyükşehir Belediyesinin elinde bulunan 130 adet konut kendilerine tahsis edilecektir. 3 gün sonra bu konutların tamamı yatak, yorgan, beyaz eşya gibi temel ev ihtiyaçları içerisinde donatılmış olarak vatandaşlarımıza teslim edilecektir. Burada bir hak sahipliği arayışında değiliz, süre kaydı da koymuyoruz. Kira ya da ücret vatandaşlarımızdan talep edilmeyecek” ifadelerini kullandı. 

'Bodrum katları tümden tahliye edilecek' 

“Arzumuz, dere yatağı içerisindeki, her an benzer bir afette yıkılmaya ya da can kaybına sebebiyet verecek olan yapıların tümden boşaltılması, tahliye edilmesi ve bilahare yıkılmasının temin edilmesidir” diyen Kılıç, şöyle konuştu: 

“Artık Türkiye 'nin dere yatağında konut konusuna tahammül edebilecek hali kalmamıştır. Neredeyse yaşanan her sel felaketinde maalesef dere yataklarındaki imara aykırı yapılaşmaların, hatta bazı durumlarda imara uygun yapılaşmaların bedeli çoğu zaman can kayıplarıyla ödenmektedir. Bu manzaraların Türkiye 'de yeniden ve tekrar yaşanmasını arzu etmiyoruz. Toplu konut yerleşim alanlarının bodrum katları tümden tahliye edilecek. Bodrum katlarında insan yerleşimine yönelik iskan izinleri verilmeyecek ve bodrum katlarına konuşlandırılmış bulunan gerek elektrik gerekse doğalgaz tesisatları bu katlardan üst katlara transfer edilecek. Dolayısıyla benzer hadiselerde bir ölüm riskinin yaşanması tümden ortadan kaldırılmış olacak.” 

'Vatandaşımızdan anlayış göstermelerini istirham ediyoruz'

Bakan Kılıç, Yılanlıdere'de dere yatağında bulunan iskanın tümden ortadan kaldırılacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: 

“Bu konuda vatandaşlarımızın anlayış göstermelerini kendilerinden istirham ediyoruz. Anlayış göstermemeleri halinde her ne olursa olsun gerek Büyükşehir Belediyesi gerek Valilik, kanundan aldıkları yetkiyi kullanacak ve benzer durumlarda yeni can kayıplarının yaşanmamasına yönelik olarak dere yatağındaki bu konutların tümden yıkılmasını ve tasfiye edilmesini kısa süre içerisinde sağlayacaklar. Sayın Başbakanımızın gerek Büyükşehir Belediyesi Başkanımıza gerek Valimize talimatı da bu merkezde şekillenmiş bulunmaktadır.”

(AA)

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

sel