Selde hayatını kaybedenlerin sayısı 13'e yükseldi

Samsun'un Canik ilçesinde meydana gelen sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısının 13'e yükseldiği bilgisi verildi. Başbakan Erdoğan, AK Parti genel merkezinde yaptığı açıklamalarda sele de değinerek, afetler karşısında can kaybını sıfıra indirmenin mümkün olmadığını ifade etti. Erdoğan, selde bodrum katlarında hayatını kaybedenlerden ötürü eleştirilerin odağındaki TOKİ’ye de sahip çıktı.

Samsun'un Canik İlçesi'nde 12 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde bugün 1 kişinin daha yaşamını yitirdiği bilgisine ulaşıldı.

Yılanlı Dere mevkiinde bulunan cesedin kayıp olduğu belirtilen 14 yaşındaki Cansu Çakan'a ait olduğu belirtildi. Cesedin kesin kimliğinin yapılacak otopsi sonucu tespit edileceği bildirildi.

Samsun'da geçen hafta Çarşamba günü meydana gelen ve 12 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde ölü sayısı 13'e yükseldi.

Başbakan Erdoğan, genel merkezdeki AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Samsun’da yaşanan sel felaketine de değindi. 

Erdoğan, selin bilançosunu açıklayarak, eleştirilerin hedefinde olan TOKİ'ye sahip çıktı: 'Samsun’daki afetten 470 konut, 891 iş yeri, toplam bin 508 yapı etkilendi. Samsun’da ihmal, kusur varsa sorumlular ortaya çıkarılacak. Ancak 549 bin konut yapan TOKİ bu ülkenin en başarılı kurumlarından biridir.'

Öte yandan Samsun'daki sel felaketinin ardından başlayan tartışmalar, olayda yeni yasa ihlallerinin ortaya çıkardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Samsun'daki sel felaketinden sonra  'bodruma daire yasaklanacak' dedi. Bakanın bu sözleri üzerine Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), bu yasanın zaten olduğunu hatırlattı. 

Bodrum kat yasası zaten geçerli

Samsun’daki sel faciasından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın “kapıcıları bodrumlardan kurtaracağız. Zemin altında yerleşimi yasaklayan bir düzenleme yapacağız” yönündeki açıklamasına TMMOB’dan yanıt geldi. 

TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), ilgili kanunun zaten kapıcı dairelerinin bodrum kata yapılamayacağına ilişkin hüküm içerdiğini anımsattı ve bakandan bunun gereğini zamanında neden yerine getirmediğini sordu.

İMO Yönetim Kurulu, sel felaketi sonrası bölgeye giden, olayda sorumluluk üstlenmek yerine kapıcıların bodrum katlardan kurtarılacakları söylemiyle yetinen TOKİ ve bakanlığa ayrıntılı yanıt hazırladı. “TOKİ ve Bakan Bayraktar’a yanıtımızdır” başlıklı metinde öncelikle TOKİ’nin İMO Samsun Şubesi’ne resmî bir yazı gönderdiği bilgisine yer verildi.

TOKİ yazısındaki bilgilerin gerçek durumla çeliştiğine ve bakanın açıklamalarının aksine yürürlükteki mevzuatın kapıcı dairelerinde dikkat edilecek hususları zaten düzenlediğine dikkat çekildi.

Açıklamada teknik ayrıntıları belirtilen yasada, 'kapıcı daireleri' ile ilgili düzenlemeyi içeren bölüm şöyle:

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 52. Maddesi’nin “Kapıcı dairelerinin ve bekçi odalarının ölçü ve niteliklerini” belirleyen 3. Fıkrasının (a) bendinde “Kapıcı dairelerinin ve bekçi odalarının taban döşemesi üst seviyesinin hiçbir yeri tabii zemine (0.50) metreden fazla gömülü olmayacaktır” denmektedir.

Ortalama bir dairenin 3 m. yükseklikte olması gerektiği düşünüldüğünde, kapıcı dairelerinin bodrum katına değil giriş katına tekabül edecek şekilde inşa edilmesi gerektiği anlaşılacaktır.

Aynı fıkranın b bendinde “Kapıcı daireleri doğrudan ışık ve hava alabilecek şekilde düzenlenecektir” hükmü yer almaktadır.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı açıklama yaptı

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, selden sonra Samsun'dan yaklaşık 50 kamyon çam kerestesi ve ağacı topladıklarını söyledi.

Samsun Batı Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi tarafından düzenlenen kahvaltıya katılan Samsun Büyükşehir belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ilde yaşanan sel felaketini değerlendirdi. Samsun’daki selin Türkiye’de daha büyük bir yağışa rastlanmadığını belirten Başkan Yılmaz, “DSİ yetkilileri bu yağışın karakteri ile ilgili tespitler yapmakta ve yapacaklardır' dedi.

Yılmaz, yağışların özellikle Asarcık ilçesinin alt kotlarındaki bitkisel örtüyü büyük oranda yerinden söktüğünü ifade ederek, 'Aşağı yukarı 50 kamyon çam kerestesi ve ağacı topladık. Normal yağan yağmurda Gülsan Sanayi Sitesi’ni yağmur suyu deşarj kanallarının kapasitesi sınırlı olduğu için dükkanları hemen sel basıyordu. Ama dikkat edin bu olayda Gülsan Sanayi Sitesi’nde 1 metreye yakın sel suyu vardı. Çam kütükleri DSİ’ce yapılmış olan Yılanlıdere’deki baraj gövdesinin arkasında toplandı. Baraj gövdesine sığmayacak kadar, barajın dolu kriterine kadar çıkan su baraj gövdesini de yırtarak suyun üzerindeki kütüklerle birlikte şehir merkezine doğru harekete geçti. Yılanlıdere mevkiindeki mehvezlerin hiçbirisi buna dayanamazdı. Allah vere barajın yıkılmasından kütükle birlikte gelen su önünde bir engele daha rastladı. O engel de bizim çöp yığını ve gövdesiydi. Çöp yığının da önünde biriken su, çöpün üzerinden bir miktar aştı. Eğer bu yağış yarım saat veya bir saat daha devam etseydi baraj gövdesini yırtıp aştığı gibi, çöp gövdesini de yıkıp aşardı. O zaman çok daha büyük trajedi yaşardık” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan: 'Ne kadar önlem alırsanız alın'

Samsun’daki sel fekaletini değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Ne kadar önlem alırsanız alın öyle afetler yaşanabiliyor ki, aldığınız tüm tedbirleri geçersiz kılabiliyor” dedi.

TOKİ'nin seldeki sorumluluğu yönündeki eleştiriler için, 'Bu ülkenin en başarılı kurumlarından biri' ifadesinde bulunan Erdoğan, 'AK Parti hükümeti olarak deprem bölgelerinin sel ve diğer afet bölgelerinin ıslahı için tarihi çalışmalar başlattık. Bu çalışmaları kararlılıkla yürütüyoruz” dedi.

Erdoğan'ın konuşmasının başlıkları:

Selin bilançosu

'Geçtiğimiz hafta Samsun başta Karadeniz’in bazı şehirlerinde afet sınırlarını aşan sel baskınları oldu. Milletçe herkesi üzen acı kayıplar yaşandı. Selden hayatlarını kaybeden 12 kişiye Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyorum. Samsun’daki afetten 470 konut, 891 iş yeri, 134 depo ve 13’ü diğer yapı toplamda 1508 yapı etkilendi. 

'Geçici konut veriliyor'

Üç bakan ve milletvekilleri derhal bölgeye intikal ederek afetin boyutlarını ve ihtiyaçları tespit ederek çalışmaları yürüttü. İlk etapta ihtiyaç sahiplerine yiyecek ve giyecek ulaştırıldı. Büyükşehir Belediyesi, evleri kullanılamaz halde olanlar için TOKİ’ye ve kendisine ait 130 konutu tahsis etti. Şimdi bu konutların ihtiyaçları nelerse buzdolabı, koltuk, yatak vesaire... Bütün bunları da hazırlamak suretiyle isteyen mağdur vatandaşlarımızı ilk etapta bir yıllığına oraya yerleştiriyor. 

'Rusya'da ABD'de de oldu'

Bakın Samsun’dan hemen sonra Rusya’da sel felaketi oldu, 172 kişi öldü. Amerika’da oldu, Japonya’da oldu. ABD’de Florida afeti felaket bir afetti. Sayı çok çok büyüktü. Japonya da yaşanmıştı daha yeni. Türkiye’de öncelikle on yıllardan, yüzyıllardan bugüne gelmiş bir çarpık kentleşme ve yapılaşma sorunu var. AK Parti hükümetleri olarak deprem bölgelerinin sel ve diğer afet bölgelerinin ıslahı için gerçekten tarihi çalışmalar başlattık. Bu çalışmaları kararlılıkla yürütüyoruz.

'Afetler karşısında can kaybını sıfıra indirmek mümkün değil'

 Bir hususun altını çizmek istiyorum. Ne kadar önlem alırsanız alın, öyle afetler yaşanabiliyor ki, yüzyılın, 500 yılın, bin yılın en büyük afeti olabiliyor. Aldığınız tüm tedbirleri geçersiz kılabiliyor. Afetler karşısında can ve mal kaybını sıfıra indirmek bugün dünyanın hiçbir ülkesinde mümkün değildir. Örneği yoktur. Bir kere şunu herkesin bilmesini istiyorum; Samsun’da hayatını kaybeden kardeşlerimizle ilgili olarak gerekli her türlü soruşturma ve inceleme yapılıyor. Yapılacaktır. İhmal varsa, kusur varsa sorumlular ortaya çıkarılacak. Gereken hiç tereddütsüz yapılacaktır.

'500 yılda bir görülecek sel'

Samsun’da yaşanan taşkınla ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı rapor hazırladı. Yılanlıdere’de 24.00’da başlayan yağmur sabah 05.50’e kadar sürdü. Azami debinin saniyede 299 metreküpü geçtiği durumlar “afet” kabul edilir. Bu son yağışta debi saniyede 710 metreküpe ulaşıyor. 299 nere, 710 metreküp nere? Yani onun yaklaşık 3 katı. Dere yatağına konut inşa etmek gibi TOKİ ile alakalı bir durum söz konusu değil. Israrla söyledik. Tamamının gerekli zemin etütleri yapılmıştır. Tüm bu tedbirleri bu önlemleri yetersiz kılacak derecede 500 yılda bir görülecek büyüklükte sel geliyor ve maalesef bodrum katlarda vatandaşlarımıza o ağır faturayı ödettiriyor. O da sadece dereye yakın TOKİ binalarının bodrumlarında” dedi.

Bodrum katların imarı

 Bodrum katlarının imarı konusu da değerlendirilerek önlemler alınacak. Gazeteler yazıyor; ’Mühendisler odası, mimarlar odası şöyle, şöyle dedi’. TOKİ’ye soruyorum; ’Size böyle bir yazı geldi mi bunlardan?’. ’Hayır’. Dürüstsen, kalkarsın dersin ’Buyurun, ben yazıyı gönderdim.’ Çıkar bunu göster ama böyle bir şey yok.'

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem