Yerevan’da “Ermenistan-Türkiye İlişkileri” Konferansı

Yerevan Devlet Üniversitesi geçen hafta, “Bölgesel ve Ulusal Güvenlik Dinamikleri: Ermenistan-Türkiye İlişkileri" konferansına ev sahipliği yaptı.

Konferansa Rusya, ABD, AB, İsveç, Çin, İran, Türkiye ve Gürcistan’dan uzun yıllardır bu konu hakkında çalışan uzmanların yanı sıra genç araştırmacı ve akademisyenler de katıldı. Medeniyet ve Kültür Araştırmaları ve Avrasya Ortaklık Vakfı (EPF) işbirliği ile düzenlenen konferans AB desteği ile gerçekleştirildi. 

29 Eylül’de gerçekleştirilen konferansın ve takip eden etkinliklerin amacı, bölgesel güvenlik sisteminin temel sorunlarını, engellerini, eğilimlerini keşfetmek ve tüm bunların Ermeni-Türk ilişkileri üzerindeki etkisini ortaya koymak ve tartışmaktı.

Yerevan Devlet Üniversitesi rektör yardımcısı Alexander Grigoryan yaptığı açılış konuşmasında düzenlenen uluslararası konferansın önemini vurgulayarak, mevcut küresel ve bölgesel süreçleri anlamanın ülkelerin kendi iç ve dış siyasetlerini belirleme konusundaki önemini vurguladı.

AB Ermenistan Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Pyotr Switalski ise AB ve farklı yapılar ve platformlar aracılığıyla Ermenistan ve Türkiye arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel yeni bağların kurulmasına ve halihazırdakilerin sürdürülmesine katkıda bulunan, iki ülke arasındaki ilişkilerinin normalleştirilmesi amaçlayan programların uygulanmasına büyük önem verildiğini söyledi. Switalski bu süreçte sivil toplumun projelerinin öneminden bahsetti.

Ankara Politikalar Merkezi Başkanı, eski büyükelçi Ünal Çeviköz ise ilk sunumdaki konuşmasında komşular arasında ilişkilerin kurulmasının en büyük önceliklerinden biri olduğunu kaydetti. Bu tip konferansların gerekliliğinden bahseden Çeviköz “Hedefe ulaşma yolunda, konferans formatı ile yapılan bu tartışma yeni bir adımdır. Güney Kafkasya’da sağlanacak güvenlik uzun ömürlü ve sürdürülebilir olmalı." derken, bir kez daha Ermenistan'ı ziyaret etmek ve meslektaşlarıyla iletişim kurmaktan memnun olduğunu belirtti.

Yerevan Devlet Üniversitesi çatısı altında çalışan “Medeniyet ve Kültürel Çalışmalar Merkezi” Başkanı David Hovhannisyan, merkezin ikili ilişkiler konusunda yaptığı araştırmaları kısaca özetledi ve  2016 yılında analitik bültende yayınlanan "Üç Deniz Sistemi'' adını taşıyan analiz merkezinin araştırma raporu ile ilgili bir sunum yaptı. Rapor son yıllardaki  siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal değişimleri sebep ve sonuçları üzerinden inceliyor.

Ermenistan Türkiye ilişkileri ile ilgilenen uzmanları tekrar bir araya getiren konferantsa Ermenistan-AB, ABD-Rusya-Çin, Gürcistan-Azerbaycan-İran ilişkilerinde bölgesel ve ulusal güvenlik konularında raporlar sunulurken, katılımcılar “Futbol Diplomasisi” ile başlayan ve imzalanan protokollerin hayata geçirilmemesi ile donan süreçte, sivil toplum projelerinin devam ettirilmesinin en makul strateji olduğu konusunda hemfikir olduklarını gösterdiler.

Etiketler

Yerevan


Yazar Hakkında