Şam'daki saldırıda Savunma Bakanı ve Esed'in kayınbiraderi öldürüldü

Suriye'nin başkenti Şam'da, bakanlarla üst düzey güvenlik yetkililerinin buluştuğu ulusal güvenlik binasında bombalı saldırı meydana geldi. Saldırıda, Savunma Bakanı Racha, İçişleri Bakanı El Şaar, Esed'in kayınbiraderi Assef Şevket'in öldüğü belirtildi. Devlet televizyonu olayın intihar saldırısı olduğunu öne sürerken, saldırıyı üstlenen Özgür Suriye Ordusu'nun lideri Albay el-Asaad 'intihar saldırısı' iddiasını reddetti.

Suriye'nin başkenti Şam'da bugün ulusal güvenlik binasına bombalı saldırı yapıldı. Devlet televizyonu patlamanın bir intihar saldırısı sonucunda meydana geldiğini iddia ederken, saldırıyı üstlenen Özgür Suriye Ordusu'nun lideri Riyad el-Asaad ise, bunun bir intihar saldırısı olduğu yönündeki iddiaları reddetti.

Suriye devlet televizyonu saldırıda Suriye Savunma Bakanı Abdullah Davud Racha'nın öldürüldüğünü ve yaralılar arasında üst düzey güvenlik yetkilileri olduğunu duyurdu. Suriye İçişleri Bakanı El Şaar'ın da saldırıda ölenlerin arasında bulunduğu belirtildi.  

Rusya'da İngilizce yayın yapan haber kanalı RT'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre saldırıda Beşşar Esed'in kayınbiraderi Assef Şevket de hayatını kaybetti.

Suriye İstihbaratı Başkanı Hişam İhtiyar'ın patlamada ağır yaralanarak ameliyata alındığı öğrenildi. Reuters ajansına göre ameliyata alınan İhtiyar, başka kaynaklara göre ise hayatını kaybetti.

İntihar saldırısını gerçekleştiren bombacının, Esed'in yakın çevresinde bir koruma olarak çalıştığı ortaya çıktı.

Özgür Suriye Ordusu'nun bir örgütü olduğu belirtilen 'Liva el-İslam', Facebook üzerinden saldırıyı üstlendiğini beyan etti.

Ancak Özgür Suriye Ordusu'nun lideri Albay Riyad al-Asaad, Şam'da rejim yetkililerinin öldürüldüğü bir saldırı düzenlediklerini açıklarken bunun bir intihar saldırısı olmadığını öne sürdü. 

Bu saldırı ile birlikte, rejim güçleri ile muhalif gruplar arasında 17 aydır süregelen çatışmalarda ilk defa devletin üst düzey yetkilileri hedef alınmış oldu.

Esed'in kayınbiraderi ve İçişleri Bakanı da ölenler arasında

Lübnan'daki Hizbullah'ın yayın kuruluşu El Manar televizyonu da, intihar saldırısında İçişleri Bakanı El Şaar  ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in kayınbiraderinin de öldüğünü duyurdu.

Devlet televizyonu Şam'da ulusal güvenlik merkezine düzenlenen intihar saldırısının Esed yönetimi bakanlarının, üst düzey güvenlik yetkilileriyle buluştuğu binada meydana geldiğini belirtti. 

Saldırgan Esed'in yakın çevresindeydi

RT.com sitesinde yer alan haberde, intihar saldırısını gerçekleştirenin, Esed'in yakın çevresi için çalışan bir koruma olduğu bilgisi yer aldı.

Öte yandan Özgür Suriye Ordusu'nun lideri Albay Riyad al-Asaad açıklama yaparak, hükümetin intihar saldırısı iddialarını reddetti. 

'İntihar saldırısı değildi'

Asaad operasyonu gerçekleştiren herkesin güvende olduğunun altını çizerek, saldırının 'rejimin sonunun başlangıcı' olduğunu ifade etti. Türkiye'deki karargahından telefon bağlantısı ile açıklamada bulunan Asaad, saldırının, üst düzey devlet yetkililerinin görüştüğü odaya bomba yerleştirilmesi suretiyle gerçekleştirildiğini belirtti.

El Arabiya: '15 kişi öldürüldü'

El Arabiya televizyonu ise, saldırıda 15 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. 

Saldırı yapılan ulusal güvenlik binasının Şam'ın merkezindeki Revda mahallesinde bulunduğu öğrenildi. Binanın çevresi güvenlik güçlerince kordon altına alındı.

El Arabiya, Ulusal Güvenlik Bürosu ve Suriye Başkanı Hişam İhtiyar'dan haber alınamadığı belirtirken, Reuters ajasına konuşan bir güvenlik kaynağı İhtiyar'ın patlamada aldığı yaralar nedeniyle ameliyata alındığını açıkladı.

Özgür Suriye Ordusu saldırıları arttıracağını duyurmuştu

Muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu önceki gün yayınladığı bildiride, Esed rejimine karşı ülke genelinde 'Suriye Depremi ve Şam Volkanı' kod adıyla saldırı dalgası başlatacağını duyurmuştu. Bildiri sonrası Suriye'nin başkenti Şam'da Esad rejimine bağlı güçlerle, muhaliflerin oluşturduğu özgür Suriye Ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Gece boyunca devam eden saldırılarda 60 askerin öldürüldüğü iddia edildi.

Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, dünden bu yana süren çatışmalarda Suriye ordusuna bağlı 60 askerin öldürüldüğünü savundu.

Reuters: Suriyeli iki general daha Türkiye'ye sığındı

Suriye ordusundan kaçan general sayısı da her geçen gün artıyor. Uluslararası haber ajansı Reuteurs, Türk kaynaklara dayandırdığı haberinde, Suriyeli iki generalin daha firar ederek Türkiye'ye sığındığını belirtti.

Haberde, iki generalle birlikte 600 Suriyeli mültecinin de Türkiye'ye geldiği açıklandı. Suriye'deki şiddet olaylarının başlamasından bu yana Türkiye'ye sığınan general sayısının da 20'ye ulaştığı hatırlatıldı.