Erdoğan ile Putin'in gündeminde Suriye var

Başbakan Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Moskova'ya gitti. Rusya'ya hareket etmeden önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüşen Başbakan Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu eşlik ediyor. Moskova'ya varan Erdoğan'ın Putin ile kısa bir süre önce başlayan görüşmesinde Suriye krizi ve enerji projelerinin gündeme gelmesi bekleniyor.

Başbakan Erdoğan, hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile kısa bir görüşme yaptı. Başbakan Erdoğan'ın Rusya ziyaretine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da eşlik ediyor.

Başbakan Erdoğan, Rusya’ya hareket etmeden önce Esenboğa Havalimanı’nda MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la yaklaşık yarım saat görüştü.

Erdoğan'a Rusya ziyaretinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ile MİT Müsteşarı Fidan da eşlik ediyor.

Suriye krizi ele alınacak

Başbakan Erdoğan’ın Rusya çalışma ziyaretinin başlamasına saatler kala Kremlin konuyla ilgili açıklama yaptı. Kremlin, iki lider arasında ele alınacak konuların başında Suriye krizinin bulunduğunu açıkladı.

Kremlin Sarayı’ndan temaslarla ilgili yapılan resmi açıklamada, “Rusya ve Türkiye arasında ikili ilişkiler yanı sıra uluslararası konular ve özellikle Suriye krizi de geniş biçimde ele alınacak. İki ülke lideri bu konuda (saat ayarı) şeklinde tanımlanabilecek teatide bulunacak” denildi.

İkili ilişkiler de gündeme gelecek

Rusya’nın resmi RIA haber ajansı ise Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin boyutunu gözler önüne sererek, “Rusya Türkiye’nin birinci dış partneri. Türkiye ise Rusya’nın Avrupa’daki Almanya’dan sonra ikinci partneri. 2011 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 38.1 milyar dolara yükselmiştir. Geçen yıl 3.5 milyon Rus vatandaşı vizesiz Türkiye’yi ziyaret ederek tatil yapma imkanı bulmuştur. Türkiye’de Rus yatırımları da geçen yıl artış kaydederek 1.1 milyar dolara ulaşmıştır. Enerji projeleri arasında ise 20 milyar dolarlık Akkuyu nükleer santral projesini göstermek gerek” dedi.

Erdoğan’ın önümüzdeki dakikalarda Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesi bekleniyor. Suriye’nin yanı sıra ikili ilişkiler de bu toplantıda ele alınacak. İkili, TSİ 15.00 gibi basının önüne çıkarak bu buluşmayla ilgili açıklama yapacak.

(Kaynak: Hürriyet)

Etiketler

Vladimir