'Acımız da öfkemiz de taze'

10 Ekim Katliamı, 3. yıldönümünde Ankara Garı önünde bir araya gelen aileler, sendikalar, meslek odaları ve siyasi partiler tarafından anıldı. Önceki yıllar anmaya gelenlere saldıran polisin arama noktalarındaki engelleri tepkiye yol açtı.

Gara çıkan tüm ana ve bağlantı yolların polis tarafından kapatıldığı görülürken, sabahın erken saatlerinden itibaren bölgeye TOMA ve çevik kuvvet ekiplerinin getirildi. Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, HDP ve CHP milletvekilleri ile sivil toplum temsilcileri katıldı.

Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı anmada sık sık “10 Ekim'i unutma unutturma”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Anmada, saldırının gerçekleştiği yere yapılan anıta karanfiller bırakıldı. Burada DİSK, KESK, TMMOB, TTB, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği adına ortak açıklamayı okuyan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Yaşanan bu büyük katliamın acısı yüreklerimizi yakmaya devam ediyor. Acımız kadar öfkemiz de tazeliğini koruyor. Gerçek katiller dışarıda gezdiği için isyanımız her gün biraz daha büyüyor” dedi. 

Çerkezoğlu, 10 Ekim Ankara katliamı davasında yargı sürecinin hızla bitirilmek istendiğini, açıklanan kararın katliamın gerçek faillerinin kimler olduğuna dair kuşkuları daha da büyüttüğünü ifade etti. Çerkezoğlu “Duruşmalarda yaşananlara, siyasi iktidarın ve mahkemenin tavrına bakıldığında davanın birkaç tetikçinin, yardım ve yataklı edenlerin çeşitli cezalarla sonuçlandırılması üzerine kurgulandığı anlaşılmaktadır” dedi. 

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, barış demekten vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Özgürlük diyen, ekmek diyen insanın tutsak olduğu, barış diyen insanın da hayatıyla beledini ödediği bu ortamda bizim büyük acılarımız var. Ancak bu acılar bizim üzerimize onurlu bir görev yüklüyor” dedi. 

İstanbul'da katliamın yıldönümünde, İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu’nun çağrısıyla çok sayıda kişi  Kadıköy Beşiktaş İskelesi önünde bir araya geldi. Ortak açıklamayı okuyan KESK Dönem Sözcüsü Zeliha Baksi, alınan istihbaratlara rağmen katliamın engellenmediğinin altını çizildi. Katliamın adım adım geldiğini ifade eden Baksi, “Güvenlik bürokrasisi görmedi, istihbarat dosyaları sümen altı edildi, çetelere kolaylık sağlayanlardan hesap sorulmadı. Mahkeme delillerin üzerine gitmedi, katliamı önemsizleştirdi.” ifadelerini kullandı.

Yaşamını yitirenler ayrıca Karacaahmet, Çekmeköy, Gazi ve Kanarya mezarlıklarında ve Hatay, Adana, Urfa, Antep ve İzmir’de de anıldı. Van'da 10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitiren 103 kişiyi anmak için KESK'in yapmak istediği açıklamaya müdahale eden polis, HDP İl Eşbaşkanı Ümit Dede ve 10 KESK üyesi gözaltına aldı. (Evrensel, Bianet)

Kategoriler

Genel Güncel