CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün PKK tarafından kaçırıldı

Dersimli Milletvekili Hüseyin Aygün, PKK üyesi olduğu belirtilen silahlı 2 kişi tarafından kaçırıldı. CHP Milletvekili Aygün kaçırılırken, beraber seyahat etmekte olduğu Akşam gazetesi muhabiri Kadir Merkit ve Aygün'ün Danışmanı Deniz Tunç serbest bırakıldı. Tunç'un anlattığına göre kaçıranlar, 'Bir süre sizi misafir edeceğiz' diyerek Aygün'ü zorla götürdüler. Olayın üzerine CHP, BDP ve AK Parti'den ilk açıklamalar gelmeye başladı.

CHP'nin Dersimli Milletvekili Hüseyin Aygün PKK'lı olduğu belirtilen kişilerce kaçırıldı.

Edinilen bilgiye göre; saat 19.00 sıralarında Tunceli-Ovacık karayolunun 35. kilometresinde içinde CHP'li Aygün'le birlikte danışmanı ve Akşam gazetesi muhabiri Kadir Merkit'in de bulunduğu araç PKK'lılar tarafından durduruldu. Muhabir ve danışmanı serbest bırakan PKK'lılar Aygün'ü alarak ormanlık alana götürdü. Dersim'e dönen muhabir ve danışman güvenlik birimlerine olayı bildirdi.

Fırat Haber Ajansı (ANF), tarihinde ilk kez bir milletvekili kaçıran PKK'nın 'Aygün'ü gözaltına aldığını' yazdı.

8 Ağustos'tan beri Dersim'de bulunan Aygün'ün, ilçe ve köylerde vatandaşlarla görüşmeler gerçekleştirdiği biliniyor.

Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, Milletvekili Hüseyin Aygün'ün, PKK'lılar tarafından kaçırıldığını açıkladı. Taşkesen 'Olayın tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Çünkü diğer araçlar durdurulmayıp sadece Milletvekilimizin içinde bulunduğu araç durdurulmuştur' şeklinde konuştu.

Hüseyin Aygün'ün Danışmanı Deniz Tunç, Ovacık'tan ayrılmalarının üzerinden kısa bir süre geçmesiyle birlikte silahlı 2 PKK'lının yollarını kestiğini ve Hüseyin Aygün'ün PKK'lılarla Kürtçe konuşarak 25 dakika boyunca direndiğini anlattı. Tunç, PKK'lıların kendilerini bıraktığını ancak 'Bir süre sizi misafir edeceğiz' dedikleri Aygün'ü kaçırdıklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılmasıyla ilgili olarak, 'Konuyla ilgili olarak şu an İçişleri Bakanlığımız takip ediyor, takipte. 3 kişinin ikisi bırakılmış ama Hüseyin Bey şu anda kaçırılmış vaziyette. Tabii kimler kaçırmıştır, nasıl oldu bu konuda ancak tahminler var' dedi.

Dersimli milletvekili Aygün'ün partisinden ilk açıklama CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'den geldi. Tekin, Aygün'e ulaşamadıklarına dikkat çekerek, 'Şu aşamada herhangi bir değerlendirme yapmak mümkün değil. Bunun neden yapıldığı konusunda bir bilgimiz yok. Neyin ne olduğunu anlamış değiliz' dedi.

BDP'den ilk tepki Muş Milletvekili Sırrı Sakık'tan geldi. Sakık, 'Üzgünüz olup bitenlerden. Hüseyin Aygün'le hayata aynı pencereden bakmıyoruz ama üzgünüz' diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek olayı kınadığı yazılı açıklamasında, CHP milletvekili Aygün'ün kaçırılmasını ''millet iradesine karşı yapılan en büyük saygısızlık' olarak niteledi.

Aygün'ün danışmanı Tunç: Kaçıranlar sivil giysiliydi

NTV'ye konuşan Aygün'ün danışmanı Deniz Tunç, 'Fırtına Çeşmesi denilen yerde önümüzü kestiler. Sivil giysili ve silahlıydılar. PKK'lı olduklarını söylediler. Hüseyin Aygün'ün araçtan inmemek için direndi ve PKK'lılarla Kürtçe konuştu; biz konuşulanları anlamıyorduk. Konuşma devam ederken Hüseyin Aygün bizi bilgilendirdi. 'Gerekirse beni vurun ama gazeteciyle danışmanımı serbest bırakın, onlar gitsinler' dedi. 25 dakika boyunca direndi ve iki silahlı adam bizi serbest bıraktı. Aygün'e, 'Bir süre sizi misafir edeceğiz' diyerek götürdüler' dedi.

Dersim'de görüşmeler gerçekleştiriyordu

Akşam Muhabiri Kadir Merkit ve Hüseyin Aygün'ün danışmanının kent merkezine gelerek haber vermesi üzerine, güvenlik güçleri Aygün'ü kurtarmak amacıyla bölgede operasyon başlattı.

8 Ağustos'tan beri Dersim'de bulunan Aygün, ilçe ve köylerde vatandaşlarla görüşmeler gerçekleştiriyordu.

Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, Aygün'ün kurtarılması için gerekli çalışmaların yapıldığını belirtti. Tunceli Valiliği'nde kriz masası oluşturuldu.

15 Ağustos vurgusu

Hüseyin Aygün'ün PKK'lılarca kaçırıldığı açıklaması Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen'den geldi. Taşkesen, CNN Türk televizyonuna yaptığı açıklamada, ''Saat 19.00 sularında Ovacık-Tunceli istikameti 30. kilometre civarında sayın milletvekilimiz Hüseyin Aygün, yola sivil kıyafetle inen 2 PKK'lı militan tarafından kaçırılmıştır. Bu olayın bir tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Çünkü diğer araçları durdurmayıp sadece sayın vekilimizin arabası durdurulmuştur. Yanındaki danışmanı ve gazeteci serbest bırakılarak sadece kendisi alıkonulmuştur'' dedi. 

Taşkesen, PKK'nın 15 Ağustos 1984'teki ilk eyleminin yıldönümü haftası olduğuna dikkat çekerek, ''Bu olayın 15 Ağustos 1984 yılındaki PKK'nın ilk eylemine denk gelmesi, o hafta içinde olması nedeniyle önemli olduğunu düşünüyoruz. Yine söylediğim gibi bu tesadüf bir kaçırma değil. Özellikle durdurulmuş bir araç. Sadece vekilimizin aracı durduruluyor. Bu da Ovacık'tan takip edildiğini bize gösteriyor. Sayın vekilimizin seçildiğinden itibaren gerek seçim çalışmalarından gerekse seçildikten sonraki ilçe ve köy gezilerinde Valiliğimizden herhangi bir koruma talebi bulunmadığını hatta herhangi bir bilgilendirme durumunda olmadığını kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Eminim ki sağ salim ilimize ve Meclisimize dönecektir. Biz de bu konuda elimizden geleni yapacağımızı şimdiden söylemek istiyorum' diye konuştu.

CHP'li Gürsel Tekin: 'Şoktayız'

Aygün'ün kaçırılma haberi partisi tarafından da doğrulanırken, Aygün'ün eşi Emine Aygün'ün yakın çevresine, henüz bir bilgi alamadıklarını söylediği belirtildi. Aygün'ün, 8 Ağustos'tan bu yana CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun vekillere talimatı üzerine seçim bölgesinde bulunduğu ve bugün de kent merkesine 60 km uzaklıkta Ovacık köyüne gitiği kaydedildi.

Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin: ''Şoktayız, kendisi bölgede bazı çalışmalar yapıyordu. Valinin açıklamasından başka hiçbir bilgi alamıyoruz. Hüseyin Aygün'ün danışmanı serbest bırakılmış ancak Aygün'den henüz haber yok, kendisine ulaşamıyoruz. Şu aşamada herhangi bir değerlendirme yapmak mümkün değil. Bunun neden yapıldığı konusunda bir bilgimiz yok. Neyin ne olduğunu anlamış değiliz. Yerel kaynaklardan bazı bilgiler var'' dedi.

Başbakan Erdoğan'dan açıklama

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, milletvekilinin PKK'lılarca kaçırılmasıyla ilgili olarak konuştu.

Başbakan Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Dostluk Grubu'nun iftar yemeği çıkışında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Erdoğan, konuya ilişkin şunları söyledi: 'Konuyla ilgili olarak şu an İçişleri Bakanlığımız takip ediyor, takipte. Malum 3 kişi olduğu söyleniyor. 3'ün ikisi bırakılmış ama Hüseyin bey şu anda kaçırılmış vaziyette. Tabi kimler kaçırmıştır nasıl oldu bu konuda ancak tahminler var. Fakat tüm güvenlik güçleri işin takibindedir. Temenni ederim ki kısa zaman içerisinde inşallah yakalanır veya serbest bırakılması sağlanır.'   Bu tabii bölücü terör örgütünün neler yapmak istediğini ortaya koyması bakımından çok önemli. Onun için bunlar beklediğimiz şeyler ve güvenlik güçlerimiz takiptedir. İnşallah kısa zamanda netice alırız.''

BDPli Sakık: 'Üzgünüz'

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılmasına BDP'den ilk tepki Muş Milletvekili Sırrı Sakık'tan geldi. Sakık, Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın sorularını yanıtlayarak şunları söyledi: 'Üzgünüz olup bitenlerden. Hüseyin Aygün'le hayata aynı pencereden bakmıyoruz ama üzgünüz. Umuyoruz ve diliyoruz ki, bir an önce özgürlüğüne kavuşsun...'

CHP sözcüsü Koç: 'İlk kez bir milletvekili kaçırılıyor'

Aygün'ün Tunceli'de kaçırıldığı bilgisini alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve bazı MYK üyeleri genel merkezde bir araya geldi. CHP sözcüsü Haluk Koç toplantı sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

'Milletvekilimizin yolu PKK'lılarca yolu kesiliyor ve direnmesine rağmen alıkonuluyor. Biz Aygün'ün danışmanıyla görüştük ve kendisinin direndiğini ve bunun üzerine tehditle götürüldüğünü öğrendik. Vali ile bizim aramamız sonucu konuştuk ve 'takip devam ediyor' dediler. İlginç olan, hükümet tarafından genel başkana ya da kurumsal yapıya bigilendirmek amacıyla herhangi bir dönüş olmamasıdır. İlk kez bir milletvekil terör örgütü tarafından alıkonuluyor ve bu terörün ulaştığı boyutu gösteriyor. Herkes iyi bilsin ki, CHP Türkiye'nin birliği, bütünlüğü, dirliği ve kardeşliği için üzerine düşen görevi sonuna kadar yapacaktır. Ayrıca 5 CHP milletvekili konuyla ilgili olarak Tunceli'ye hareket etti.'

AK Parti'li Çelik: 'TBMM'nin şahsiyetine yönelik bir eylem'

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, CHP'li Hüseyin Aygün'ün kaçırılmasının TBMM'nin manevi şahsiyetine yönelik bir eylem olduğunu söyledi.

Aygün’ün ailesine ve CHP camiasına geçmiş olsun dileklerini ileten Çelik, “Bu olay bence TBMM’nin manevi şahsiyetine karşı yapılmıştır” ifadelerini kullandı. Hükümet yetkilileriyle görüştüğünü, konunun takip edildiğini anlatan Çelik, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’le görüştüğünü ve Şahin’in kendisine olayın 18.00’de meydana geldiğini söylediğini belirtti. Kaçırılan milletvekilinin yanında bulunan gazeteci ve danışmanın olayı haber vermesinin 1 saate yakın zaman aldığını ifade eden Çelik, bu sırada Aygün’ü kaçıranların uzaklaşmış olabileceğini kaydetti.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Koç’un “Genel Başkanımız hükümet tarafından bilgilendirilmedi” şeklindeki iddiasına yanıt verdi.Çelik, “Sayın İçişleri Bakanımızla görüştüm. Kendisi bana CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin olayın duyulmasının ardından kendisini aradığını ve kendisinin bütün bilgileri aktardığını söyledi. Anladığım kadarıyla Sayın Koç, partilerinin Genel Başkanının aranmasını kast etti. Bu yapılabilirdi ama Sayın İçişleri Bakanı parti adına arayıp kendisinden bilgi almak isteyen Sayın Hamzaçebi’ye gerekli bilgileri vermiştir” diye konuştu.

Cemil Çiçek: 'Milletin iradesine karşı saygısızlık'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılmasını ''millet iradesine karşı yapılan en büyük saygısızlık'' olarak niteleyerek, olayı nefretle kınadığını bildirdi.

Çiçek Emine Aygün'ü aradı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu telefonla arayarak Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Çiçek, telefonla aradığı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Hüseyin Aygün'ün eşi Emine Aygün'e olaydan duyduğu üzüntüyü iletti. Meclis Başkanı Cemil Çiçek ayrıca Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen ile Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ile görüşerek olayla ilgili bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu arayarak CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılması nedeniyle geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanı Gül: 'Bu çok önemli bir olay'

Gül, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile görüşerek Aygün'ün kaçırılmasıyla ilgili bilgi aldı. Daha sonra Kılıçdaroğlu'nu arayarak geçmiş olsun dileklerini ileten Cumhurbaşkanı Gül, sürecin yakından takip edildiğini belirtti.

Parti yetkilileri de yaptıkları açıklamada, görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Gül'ün ''Bu, çok önemli bir olay'' dediğini aktardı.

İçişleri Bakanı Şahin: Polis ve jandarma arama faaliyetlerine başladı

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün, PKK'lı olduğu tahmin edilen kişilerce yolu kesilerek kaçırıldığı yönünde bilgi alındığını belirterek, ''Tunceli polisimiz ve jandarmamızca bölgede her türlü arama faaliyetleri başlatıldı'' dedi.

Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:

''Güvenlik güçlerine haber vermeden seyahat ettiği esnada Tunceli-Ovacık ilçesinde seyir halindeyken takriben saat 18.00 sularında bölücü terör örgütü militanları olduğunu tahmin ettiğimiz kişilerce yolu kesilerek kaçırıldığı bilgisi var. Yanındakiler serbest bırakılmış. Serbest bırakılanların başvurusu üzerine Tunceli polisimiz ve jandarmamızca bölgede her türlü arama faaliyetleri başlatıldı. Ön bilgimiz bu.''

Bakan Şahin, konuyla ilgili gelişmeleri zaman içinde kamuoyu ile paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

Ovacık Belediye Başkanı: Birkaç günlüğüne misafir edeceklerini söylemişler

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılması ile ilgili olarak, ''Tunceli-Ovacık 30. kilometrede bizim 'Merdiven Çeşme' dediğimiz bölgede, aracının önü kesilmiş, yanında bulunan, serbest bıraktıkları diğer iki arkadaşa 'siz gidin, biz birkaç günlüğüne misafir edeceğiz' demişler'' dedi.

Sarıgül, ''Sayın vekilimiz saat 11.00-12.00 arası ilçemizi ziyaret etti. Ziyaret sırasında hep beraber halkı gezdik, sıcak sohbetler yaptı, halkın temel sorunlarına cevap verdi. Avukat olması dolayısıyla kaynaklı bazı olaylarla ilgili halkı bilgilendirdi. Esnaf ve kahveleri gezerek saat 17.00 sıralarında ilçeden ayrıldı'' diye konuştu.

CHP Ovacık İlçe Başkanı Ali Asker Koçuk ise ''Hüseyin bey bugün saat 11.30 sıralarında Ovacık'a geldi, burada esnafı ve vatandaşları dolaştı, vatandaşların bazılarının dert ve dilekleri vardı, bazı istekleri vardı'' dedi.

Aygün'ün ilçeden ayrılmasının ardından 2 saat sonra kaçırıldığını duyduklarını anlatan Koçuk, ''Bunun dışında elimizde henüz bir bilgi yok'' diye konuştu.

AK Parti'li Ömer Çelik: 'Kabul edilemez'

CHP'nin Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün PKK'lılar tarafından kaçırılmasına hükümetten ilk açıklama AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'ten geldi.

Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada 'CHP Milletvekili Hüseyin Aygün'ün PKK tarafından kaçırılması kabul edilemez. 'dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırıldığı iddiası ile ilgili, 'Çok üzücü bir olay umarım zarar görmez' dedi.

AK Parti'li Eker: 'Takip etmişler'

Aygün'ün kaçırılmasıyla ilgili olarak AA muhabirine açıklama yapan Eker, kısa süre önce Tunceli Valisiyle telefonda görüşme yaptığını, bu sırada Milletvekili Aygün'ün eşinin de valinin yanında bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

'Eşiyle de görüştüm. Çok üzücü bir olay, umarım zarar görmez. Sayın Vali, Hüseyin Beyin o bölgeye gidip ziyaretlerde bulunacağı ile ilgili kendilerine haber verilmediğini söyledi. Kendi aracıyla gidiyor, o anda aracı durduruyorlar. Ama sadece onun aracına dönük bir şey. Orada başka araçlar gidip, geliyor. Görgü tanıkları varmış. Demek ki takip etmişler veya haber vermişler. Dolayısıyla onun aracını durduruyorlar. Diğer yanındakilerini gönderiyorlar. Bir süre tutacaklarını söylüyorlar. İnşallah bir zarar görmez. Temmenimiz o. Geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.'

AKP'li Tayyar'ın mesajı Twitter'da tepki topladı

Öte yandan AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın Aygün'ün kaçırılmasıyla ilgili Twitter'daki mesajı büyük tepki topladı.

Tayyar'ın 'PKK CHP'li Aygün'ü misafir etmiş. Muhabbetiniz bol olsun, olsun da millet bu numarayı yemez' mesajı takipçilerinden anında tepkiler geldi.

Yolu kesildi

Esnaf ve vatandaşlarla görüşmek amacıyla sabah saatlerinde Dersim'in Ovacık İlçesi'ne giden CHP Milletvekili Hüseyin Aygün'ün yolu dönüşte saat 19:00 sularında Ovacık karayolunun 35. kilometresinde iki kişilik PKK'lı grup tarafından kesildi.

Muhabir ve danışmanı bırakıldı

CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, Akşam Gazetesi Muhabiri Kadir Merkit ve Aygün'ün danışmanını araçtan indiren örgüt mensupları; muhabir ve danışmanı serbest bıraktıktan sonra, Aygün'ü alarak ormanlık alana götürdü.

AA muhabirinin parti yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılması nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu arayarak, geçmiş olsun dileğinde bulundu. 

Konuyla ilgili Jandarma Genel Komutanlığı'ndan bilgi aldığını belirten Orgeneral Özel, Kılıçdaroğlu'na olayın takipçisi olduğunu söyledi.

 

PKK'yı silah bırakma konusunda eleştirmişti

Geçen ocak ayında Muhalif Gazete’ye röportaj veren Aygün, PKK’yı eleştirmişti. Aygün, “BDP ’nin, barışın sağlanması yönünde, en azından söylem olarak yoğun çabaları var. Fakat örgütün de silah bırakmadığını ve kan dökmeye devam ettiğini görmek lazım. Hiçbir devlet, kan dökülen, her gün insanların öldüğü bir ortamda, barış masasına oturmaz. Hükümet görüşmeler yaptı, Oslo süreci ortaya çıktı ama ortamın uygun olması lazım. Sol bir hükümet bile olsa, dağlardaki silahlı örgüt mensupları eylem yapmaya devam ederken barış isteğini kararlı bir şeklide sürdürmez” demişti. Aygün yine söyleşisinde örgütün silah konusunda samimi olmadığını belirterek şu değerlendirmeyi yapmıştı: “Bu yaz boyunca, Dersim’de beş kişiyi kurşuna dizdi örgüt. Örgütün, o bölgede siyaset yapan bütün figürlere uyguladığı şiddet var, Diyarbakır ’da ve Dersim’de. Aydın vicdanı bunları da kınamayı, sorumlu olmayı gerektirir. Ama ben, Türk aydınlarından hiç böyle bir şey görmüyorum. Biz Dersim’de resmen, PKK terörü altında bir seçim kampanyası yürüttük, BDP terörü altında. Ama aydınlar hiç bunları gündemine almıyor, bunları da tartışmak, eleştirmek lazım. Tek yönlü eleştiri aydın vicdanına uygun değil.”

 

Etiketler

Deniz Tunç