Ermenistan'ın yeni parlamentosu ile tanışın

Ermenistan Ulusal Meclisi, 9 Aralık’ta yapılan parlamento seçimlerinden sonra ilk oturumunu 14 Ocak'ta gerçekleştirdi. 10 Ocak’ta yapılan milletvekili yemini töreninin ardından yeni parlamento, Başbakan adayı olarak geçici başbakan Nikol Paşinyan’ı aday gösterdi. Aynı gün içinde Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan Nikol Paşinyan’ı başbakanlık görevine atamak için hazırlanan kararnameyi imzaladı. Ermenistan Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı, milletvekili seçimlerinden sonra parlamentoda çoğunluğu elde eden partinin başbakan adayını atama yoluyla göreve getiriyor.

Yeni parlamentoda Paşinyan’ın liderliğindeki ‘Benim Adımım’ ittifakı dışında ‘Aydınlık Ermenistan’ ile ‘Müreffeh Ermenistan’ partilerinden milletvekilleri var.

Başkan Mirzoyan

14 Ocak’taki ilk oturumda ‘Benim Adımım’dan aday gösterilen Ararat Mirzoyan Parlamento Başkanı seçildi. 132 milletvekillilerinden 131’i,  Mirzoyan için oy kullanırken, bir oy pusulası da geçersiz sayıldı.

Kendisine gösterilen büyük güven için teşekkürlerini dile getiren Ararat Mirzoyan, bu güvenin ve yeni görevinin getirdiği sorumlulukların bilincinde olduğunun söyledi.

Oylamada Lena Nazaryan (Benim Adımım), Alen Simonyan (Benim Adımım),ve Vahe Enfiajyan (Müreffeh Ermenistan) Meclis Başkan Yardımcısı seçildiler.

Ermenistan’da yeni parlamentonun ilk oturumuna Kürt azınlığı temsil eden Kinyaz Hasanov başkanlık etti. Ermenistan yasalarına göre meclis başkanı seçilene kadar parlamentonun yaşça en büyük üyesi meclis başkanlığını yapıyor.

Yeni parlamentoda 132 vekilden 32’si kadın. Eski parlamentoda kadın sayısı 18’di. Böylece yeni dönemde kadın oran yüzde 25’e yükselmiş oldu. ‘Benim Adımım’da 88 vekilden 23’ü, ‘Müreffeh Ermenistan’da  26 vekilden 5’i, ‘Aydınlık Ermenistan’da 18 vekilden 4’ü kadın.

Ülkede yaşayan Ezidi, Kürt, Rus ve Süryani toplumlarından birer milletvekili yeni parlamentoda yer alıyor. 4 vekil de Benim Adımım İttifakı listesi ile parlamentoya girdiler.

132 milletvekilinden 101’i ilk kez bu göreve getiriliyor, bu da mecliste yenilerin eskilere oranının  yüzde 77 olduğunu gösteriyor. Meclisin en genç üyesi, 25 yaşında kadın milletvekili Sona Nazaryan,  yaşça en büyük milletvekili ise 74 yaşındaki Kürt halkı temsilcisi Hasanov Knyaz. İki milletvekili de yine Benim Adımım İttifakı listesinden.

Hükümetten Meclise 

Yeni milletvekillerinden 33’ü seçim öncesinde çalıştıkları Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık ekiplerindeki görevlerinden ve yürüttükleri bakanlık, valilik, belediye başkanlığı gibi görevlerden istifa ederek milletvekilliği oldular. 

Eski İş ve Adalet Bakanı Mane Tandilyan dışındaki söz konusu 32 milletvekili  Benim Adımım İttifakı’ndan. Bu milletvekilleri arasında , Birinci Başbakan Yardımcısı Ararat Mirzoyan, Kültür Bakanı Lilit Makunts, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ruben Rubinyan, Diaspora Bakanı Mkhitar Hayrapetyan, Başbakan Yardımcısı Aren Mkrtchyan  ve Başbakan Basın Sekreteri Arman Yeghoyan  başı çekiyor. Yeni parlamentoda Hayk Gevorgyan (Ermenistan Zamanı), Sisak Gabrielyan (Azatutyun), Taguhi Tovmasyan (Zhamanak daily) gibi geçmişin muhalif gazetelerinden isimler ve 9 hukuk insanı var.

Kategoriler

Genel Güncel Ermenistan


Yazar Hakkında