Mars'a şarkı gönderildi

Mars'taki araştırma görevini sürdüren Curiosity'den dün Will.i.am'in 'Reach for the Stars' (Yıldızları Hedefle) şarkısı yayınlandı. Böylece Mars'ta ilk kez bir şarkı çalınırken, aynı parçanın robottan dünyaya geri gönderilmesiyle de ilk defa bir parça Dünya ile Mars arasında yolculuk etti. Mars'ta su olduğuna dair izler arayan robotun gönderdiği ilk yüksek çözünürlüklü fotoğraflarda gezegenin Dünya ile benzerlikler gösterdiği kaydedildi.


NASA 'nın internet sitesinde yayınlanan habere göre, bir süre önce Dünya’dan Curiosity’ye (Merak) gönderilen Reach for the Stars şarkısı, dün Mars yüzeyinde çalındı. Böylece ilk kez Mars yüzeyinde bir şarkı çalınırken, şarkının dünyaya geri gönderilmesinin ardından da ilk kez bir şarkı, Dünya ve Mars arasında gidip gelmiş oldu. 

NASA çalışanları, bir grup öğrenci ve gazeteciler, bu ana dans ederek tanıklık etti. Dünya ve Mars arasında yaklaşık 700 milyon millik bir yolu gidip gelen şarkı, daha sonra salonda bulunanlara da dinletildi. 

ABD'li Black Eyed Peas Grubu'nun üyelerinden hiphop'çı will.i.am'ın yazdığı 'Reach for the Stars' şarkısı, dün Mars'taki keşif aracı Curiosity'den yayınlandı. Yayının 22 saat süreceği bildirildi.

(Fotoğraflar: NASA/JPL-Caltech)

Şarkı, NASA'nın ABD'nin California Eyaleti'ndeki Pasadena kentinde bulunan Jet İtiş Laboratuvarı'nda düzenlenen basın toplantısı sırasında çalındı. Şarkının girşinde will.i.am, bilim, teknoloji ve uzay araştırmalarına olan tutkusunu anlattığı bir konuşma yaptı.

Üzerinde şarkının çalınmasını sağlayacak hoparlör benzeri bir düzenek olmayan Curiosity, şarkıyı radyo dalgalarını kullanarak Dünya'ya iletti. 

Mars'ta su arıyor

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın Mars'a keşif amacıyla gönderdiği robot Curiosity, Kızıl Gezegen'de çektiği ilk yüksek çözünürlüklü, renkli fotoğraflarını Dünya'ya yolladı. 6 Ağustos'ta Gale Krateri'ne inen 900 kiloluk robotun 23 Ağustos'ta çektiği fotoğraflarda, bilim adamlarının başta su olmak üzere Mars'ta yaşam belirtileri arayışlarında odaklanacakları Sharp Dağı ayrıntılı olarak görülüyor.

Dünyayla benzerlik gösteriyor

Sekiz aylık yolculuk sonrasında Mars'ın yüzeyine indiği günden beri düşük çözünürlüklü fotoğraflar yollayan Curiosity'nin gönderdiği yüksek çözünürlüklü karelerin, ABD'nin Arizona Eyaleti sınırlarındaki Büyük Kanyon Ulusal Parkı'nı andırması dikkat çekti. Robotun 'Mast Camera' adlı kamerası aracılığıyla çekip gönderilen yeni karelerdeki Sharp Dağı görüntülerinin, Dünya'daki bir yere benzerlik göstermesi bilim dünyasında hem şaşkınlık hem de heyecan yarattı. California Teknoloji Enstitüsü'nden John Grotzinger şunları söyledi:

'Fotoğrafların bazılarında Mars'ın yüzeyi çok net görünüyor. Sharp Dağı'nda çok ciddi bir değişim yaşandığına tanık oluyoruz. Ayrıca Büyük Kanyon'la olan benzerlik de kaydadeğer bir ayrıntı.'

NASA'dan ise konuyla ilgili şu açıklama geldi:

Araştırması bir yıl sürebilir

'Sharp Tepesi'nin eteklerindeki katmanların kalınlığı Büyük Kanyon'dakileri andırıyor. Farklı tonlar hakim ve dik tepeler var. En önemli fark Büyük Kanyon'daki katmanlar büyük bir vadide, Sharp Tepesi'ndekiler ise büyük bir dağın eteğinde yer alıyor.'

Bilim adamları, gezgin laboratuvar da denilen robotun, Sharp Tepesi'nin, 'Kızıl Gezegen'de hayat var mı?' sorusunun yanıtına ulaşmak amacıyla incelemek istedikleri katmanlarına ulaşmasının bir yıl sürebileceğini tahmin ediyor.

Bir sonraki adım insan göndermek

NASA Direktörü Charles Bolden ise bir sonraki hedefin Mars’a insan göndermek olduğunun işaretini verdi. Mars’a robot indirmenin hiç de kolay olmadığını söyleyen Bolden “Curiosity çok da uzak olmayan bir gelecekte insanların dahil olacağı bir misyona zemin hazırladı” dedi. NASA uzmanı Dave Lavery ise hafta içinde hayatını kaybeden Neil Armstrong’un meşhur cümlesine göndermede bulunarak “İnsan yaşamını başka dünyalara yaymak için küçük bir adım attık” diye konuştu.

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem