Afyonkarahisar'daki kışlada patlama meydana geldi

Dün gece Afyonkarahisar'da askeri cephanelikte meydana gelen patlama sonucunda, 25 askerî personel hayatını yitirirken, 8 askerî personel de hafif şekilde yaralandı. Başbakanlık Genelkurmay Başkanlığı'nın ortak açıklamasında olayla ilgili adli ve idari soruşturmanın başlatıldığı belirtilirken, hayatını kaybeden askerlerin DNA testinin yapılacağı açıklandı.

Afyonkarahisar Mühimmat Depo Komutanlığında bulunan cephanelik deposunda, mühimmat sayımı ve tasnifi esnasında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden askerlerin rütbeleri belli oldu. Askerlerin kimlik tespiti için DNA testinin yapılacağı bildirildi.

DNA testi yapılacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada patlamada 25 askerin hayatını kaybettiği, 8 askerin de yaralandığı belirtilerek, hayatını kaybeden 25 askerden 2'sinin astsubay, 2'sinin uzman çavuş, 21'inin ise erbaş/er olduğu bildirildi. Hayatını kaybeden askerlerin DNA tespiti için Ankara'dan ekipler bölgeye intikal ettiği ifade edilen açıklamada, kaza ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı ve savcılık tarafından gerekli idari ve adli soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

Başbakan ve Genelkurmay'ın açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanlığı'nın talimatıyla olaya anında müdahale edildiği hatırlatılan açıklamada, 'Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve beraberindeki heyet, olaydan hemen sonra Afyonkarahisar'a intikal etmiştir. Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, olay yerinde incelemelerde bulunmuş, yangına müdahale için Afyonkarahisar itfaiye ekipleri, Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı 5 yangın söndürme arazözü, AFAD ekipleri, 20 ambulans, 2 adet 4 kişilik ambulans, helikopter ambulans ve ambulans uçak hazır bulundurulmuştur. Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile patlamadan sonra gece yaptığı görüşmenin akabinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı UMKE ekipleri Afyonkarahisar'a intikal ettirilmiş, 80 kişilik 112 çalışanı bölgeye sevk edilmiştir. Ayrıca Uşak ve Eskişehir'den takviye sağlık ekipleri olayın ardından 2 saat içinde bölgede konuşlandırılmıştır' denildi.

Afyonkarahisar İl Emniyet Teşkilatı tarafından 200 kişilik çevik kuvvet ekibi ve 70 polisle çevre güvenliği sağlandığı belirtilen açıklamada, 'Patlama neticesinde çevreye saçılan mühimmatın etkisiz hale getirilmesi için Ankara'dan 13 bomba uzmanı ile 2 bomba eğitimi almış köpek ve Afyonkarahisar'dan 5 bomba uzmanı ile1 bomba eğitimi almış köpek bölgede mühimmat arama çalışmalarını yürütmektedir. Olay mahallinde vatandaşların bombaların saçıldığı alana girmemesi ve güvenlikli bir ortam sağlanması maksadıyla emniyet teşkilatı sürekli uyarı ve bilgilendirme anonsları yapmaktadır. Patlamadan sonra gece saatlerinde Ataköy İlköğretim Okulu açılmış ve kurulan çadırlarda şehit yakınlarının ailelerinin gerekli ihtiyaçları karşılanmış ve gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Ayrıca Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı tarafından şehit yakınlarının gerekli ihtiyaçları temin edilmiştir.' ifadelerine yer verildi.

Soruşturma başlatıldı

Açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hayatını kaybedenlerin yakınlarını teskin etmek ve psikolojik destek vermek maksadıyla 5 psikolog ve din görevlilerinin hazır bulundurulduğu aktarıldı. Askerlin DNA tespiti için Ankara'dan ekiplerin gönderildiğinin belirtildiği açıklamada, 'Meydana gelen elim kaza neticesinde Genelkurmay Başkanlığı ve Savcılık tarafından gerekli idari ve adli soruşturma başlatılmıştır' denildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı'nın açıklaması

Olayla ilgili açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaşanılan bu olayın üzücü bir kaza neticesinde meydana geldiğini ifade ederek, 'Şehit olan 25 askerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine ve milletimize baş sağlığı diliyor, tedavileri süren 8 askerimize de acil şifalar temenni ediyorum' dedi.

Hayatını kaybeden askerler

Afyonkarahisar'daki Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda meydana gelen patlamanın ardından yapılan yoklama sonucunda hayatını kaybeden askerlerin isimleri belirlendi:

Astsubay Kıdemli Başçavuş Bedri Naim, Astsubay Kıdemli Çavuş Murat Döger, uzman çavuşlar Hüseyin Apaydın ve Cüneyt Akkuş, erbaş ve erler Ayhan Kutsu, Kadri Aydın, Fatih Şalgam, Bayram Uluer, Burak Kaplan, Emrah Aral, Emrah Kartal, Hayri Kaya, Emre Yıldırım, Emrah Sandalcı, Mehmet Emre Özer, Hüseyin Gökhan Eriç, Tolga Tostan, Ahmet Tosun, Burak Umut Gedik, Onur Fikret Gülger, Macit Coşkun, Barış Öztürk, Mehmet Emin Çoğun, Abdullah Tokgöz ve Fatih Ergeç.

Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, 25 askerin hayatını kaybettiği Afyonkarahisar'daki patlamada kaza olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Solmaztürk, CNNTürk programında yaptığı açıklamada, askeri mühimmatın dayanıklı sandıklarda bulunduğunu, dış darbelere dayanıklı olduğunu bildirdi. Bir el bombasının yeri düşmesiyle patlamayacağını belirten Solmaztürk, özetle şunları söyledi:

Emekli Tuğgeneral: ''Kaza demek mümkün değil''

'Kaza demek mümkün değildir. Kaza ise bu nasıl kaza. Bir kere patlamanın yaşandığı saat 21.15'de o sayım yapılmaz. Orada daha çok uzman askeri personel bulunur. Uzman personel de bu tür olaylara karşı eğitimlidir. Erlerin bulunması mühimmatın biryerden bir yere taşınması içindir.

O saatte 25 asker orada ne yapıyordu. Şemdinli, Beytüşşebap gibi yerlerde olabilir, sıcak çatışma var mühimmat lazım olabilir ama Afyon'da niye o saatte bu yapılıyor. Oradaki patlamaya Pkk saldırısı demek ne kadar mümkün değilse bu bir kaza demekte o kadar mümkün değil.'

(Kaynak: Zaman)

 

Kategoriler

Güncel Gündem