Vasteras’tan tüm dünyaya azınlık haberleri

Süryani Gabriel Ağırman Beth-Kathe 36 yıldır İsveç’te yaşıyor. Midyat’a bağlı Beth-Kustan köyünde doğan Beth-Kathe, 1984 yılında ülkenin Vasteras şehrine yerleşmiş. Şehirde Süryani, Asuri derneklerinin kuruluşunda ve yönetim kurullarında yer alan Beth-Kathe, azınlıklara dair haberler ve makaleleri toplayıp dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan dört-beş bin kişiye e-posta ile gönderiyor. Bu çalışmalara geçtiğimiz günlerde İsveç basını da ilgi gösterdi ve Gabriel Ağırman ile bir röportaj yaptı. Küçük yaştan beri araştırmacılığa merak duyan Gabriel Ağırman ile çalışmalarını konuştuk.

Önce sizi tanıyalım..
1963 yılında Mardin Midyat Beth-Kustan köyünde doğdum. İlkokulu Beth-Kustan ve Midyat’ta okudum. Kısa bir süre Almanya’da yaşadım ardından 1984 yılında İsveç’e geldim. SCN Operatörlük eğitimi aldım. Daha sonra çeşitli kulüplerde futbol antrenörlüğü yaptım. İkinci derece antrenörlük lisansına sahibim. Medyayla yakından ilgilendim. Video çekim eğitimleri aldım. 1980 yılından itibaren dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan insanlara Asuri, Süryaniler, Keldaniler, Ermenilere dair haber ve makaleleri e-posta ile yolluyorum. Beş, altı yıl Asuri Federasyonu’nda aktif olarak görev aldım. 

Azınlıklara dair araştırmalar yapıyorsunuz. Ne zaman başladınız?
11 yaş civarlarında bir matbaada çalışıyordum. Topladığım haberleri hem Türkiye’de yaşayan hem de diğer ülkelerde yaşayan insanlara yolluyordum. Beşinci sınıfa kadar okudum. Okulda biz zorunlu din dersi aldık. Bazı haksızlıklara da tanıklık ettim. Başarılı bir öğrenciydim fakat Hıristiyan olduğum için ayrımcılığa da uğradım. Biz küçükken ‘Biz kimiz? Hangi milletteniz?’ sorularına da cevap arıyorduk. 1978 yılında Mor Gabriel ve Deyrulzafaran Manastırları’na devlet el koydu. O yıldan itibaren Asuri, Süryaniler, Keldaniler, Ermeniler ve Pontuslu Rumlar’a dair ne haber bulduysam hepsini toplamaya başladım. İnternetin yaygınlaşmaya başladığı zamanlarla birlikte insanlarla e-posta üzerinden iletişim kurmaya başladım. 4-5 bin kişiye topladığım haberleri gönderdim ve göndermeye devam ediyorum. 

Yolladığınız haber ve makaleler ilgi görüyor sanırım..
Ben sadece İsveç’te yaşayan Asurilere, Süryanilere, Keldanilere göndermiyorum. Avustralyalı, Amerikalı, Alman, İtalyan, İsviçreli, Polonyalı okurlarım da var. İtalya’da bir Asuri Katolik kardinal araştırmalarımdan ötürü bana teşekkürlerini iletti. İnsan hakları derneklerine de bu hazırladığım haber ve makalelerimi gönderiyorum, onlar da memnun oluyorlar. Bu yaptığım işten bir gelir elde etmiyorum, karşılıksız yapıyorum. 

Sivil toplum kuruluşlarında da yer alıyorsunuz.
Evet. 17-18 yaşlarında Almanya’da bir dernek kurmak istedim fakat olmadı. İsveç’e geldiğim şehirde ise bir tane Asuri derneği yoktu. 1990 yılında Asuri Babel Kültür Derneği kuruldu ve faaliyetlerini sürdürüyor. Ben de içinde bulunuyorum. ABF’de (İşçi Eğitim Birliği Örgütü) dört yıl görev aldım. SIOS (Etnik Kuruluşlar Dayanışma Vakfı)’nda da 11 sene aktif olarak bulundum. Yaşadığım şehir Vasteras’ta Kiracılar Derneği’nde görev aldım. Bu dernekte haksızlığa uğrayan kiracıların haklarını savunuyoruz. 

Haberlerin toplanmasında ve çevrilmesinde size yardım edenler var mı?
Büyük bir çoğunluğunu ben yapıyorum fakat bazı arkadaşlarım da bana yardımcı oluyor. Haber toplama ve araştırmalarımı işten sonra yapıyorum. 7-10 saatimi buna ayırıyorum. Azınlıkların dışında global haberleri de listeme ekliyorum.

Kategoriler

Dünya


Yazar Hakkında