Balyoz Davasında karar açıkandı

Balyoz Darbe Planı davasında mahkeme kararını açıkladı. Örnek, Fırtına ve Doğan 'darbeye teşebbüs etmekten' ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldılar.

Balyoz Darbe Planı davasında kararlar açıklandı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, yaklaşık iki yıl süren yargılamanın ardından kararlarını açıkladı. Silivri'de yapılan son duruşmanın ardından mahkeme heyeti,

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan hakkında 'darbeye teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış mühebbet hapis cezası verdi. Örnek, Doğan ve Fırtına'nın cezaları 20 yıla indi.

MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve Orgeneral Bilgin Balanlı'ya 18'er yıl hapis cezası verildi.

Şükrü Sarıışık ve Kadir Sağdıç'a 18 yıl hapis cezası verildi.

Dursun Çiçek, Ahmet Zeki Üçok, Ömer Faruk Ağayarman'a 16 yıl hapis cezası aldı.

Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün dosyası ifade veremediği için ayrıldı. 34 sanık için de beraat kararı verildi.  

Balyoz Darbe Planı

Darbe planı olduğu iddia edilen 'Balyoz', ilk olarak Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010 tarihli haberinde açıkladığı 2003 tarihli 'Balyoz Harekât Planı' başlıklı belgelerle gündeme geldi.

İddialara göre plan, dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın liderliğinde, darbe zeminini hazırlama amaçlı 'Çarşaf', 'Sakal', 'Suga' ve 'Oraj' kod adlı eylem planlarından oluşuyordu.

5 bin sayfalık belgelerde Fatih ve Beyazıt camilerinde bomba patlatılarak hükümetin sıkıyönetim ilan etmeye zorlanması, Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin düşürülerek halkın galeyana getirilmesi ve darbe sonrası önceden ismi belirlenen kişilerin tutuklanması gibi planların olduğu ileri sürüldü.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Taraf'taki haberin ertesi günü yaptığı basın açıklamasında, 5-7 Mart 2003 tarihleri arasında gerçekleştirilen Plan Seminerinde 'giderek tırmanan bir gerginlik dönemini kapsayan bir senaryo' konu edildiğini doğruladı, ancak bu seminer ile ilgili darbe iddialarını reddetti.

'Bavul' adliyeye götürüldü

Taraf gazetesinin yazarı Mehmet Baransu, 30 Ocak 2010'da elindeki belgeleri bir bavul içerisinde o dönem Beşiktaş'ta bulunan İstanbul Adliyesi'ne teslim etti.

Bavulda 5 bin sayfadan fazla belge, 19 CD ve 10 teyp kaseti vardı. Belgelerde 'Balyoz Harekât Güvenlik Planı'nın yanı sıra 1. Ordu Harekât Başkanı Kurmay Albay Süha Tanyeri'nin darbe hazırlıklarının konuşulduğu toplantıda aldığı öne sürülen özel notlar, altında dönemin Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral İbrahim Fırtına'nın isminin olduğu 'Oraj Harekât Planı', altında dönemin Donanma Komutanı Oramiral Özden Örnek'in isminin bulunduğu 'Suga Harekât Planı' ve fişleme listeleri vardı.

Üç dava birleştirildi

Özel yetkili savcıların yaklaşık bir aylık incelemesinden sonra 22 Şubat 2010'da ilk gözaltı dalgası başladı. Belgeler üzerine soruşturma başlatan savcılık, ilk olarak aralarında Doğan'ın da bulunduğu 194 kişi hakkında dava açtı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bu dava daha sonra iki dava ile birleşti.

Bunlardan biri Orgeneral Bilgin Balanlı'nın tutuklandığı Eskişehir'de ele geçirilen belgelerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 28 sanık hakkında açılan davaydı.

Balyoz ile birleşen üçünü dava ise Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirildiği iddia edilen Balyoz belgelerine ilişkin açılan dava oldu. Bu soruşturmada da Korgeneral Korcan Pulatsü'nün de aralarında bulunduğu 143 asker hakkında dava açıldı.

İddianameye göre, 'Balyoz' beş aşamada gerçekleştirilecekti:

1. İstihbarat faaliyetlerinin yer aldığı ve tamamlanmış olan aşama.

2. Askeri müdahale için zemin hazırlama süreci. (Kargaşa yaratmak, Yunanistan'la ilişkilerinin gerilmesi, İstanbul ve çevre illerde sıkıyönetim ilan edilmesi...)

3. Askeri müdahalenin fiilen ilan edilecek.

4. Yürütme görevi 'Milli Mutabakat Hükümeti'nce devralınacak.

5. Yürütmenin tekrar sivil yönetime devredilmesi için seçime gidilecek.

Dava iki yıldan az sürede tamamlanıyor

İlk duruşma 16 Aralık 2010'da başladı. 29 Mart 2012'de savcı 920 sayfalık esas hakkında mütalaayı sundu. Davada 250'si tutuklu 365 sanık var.

Savcı, sanıkların 'Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs' suçundan, eski TCK'nın 147. ve 61. maddeleri gereğince 15-20'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

Son savunmalar verilmeden ve duruşmalar tamamlanmadan mütalaanın verilmesine tepki gösteren sanık avukatları, duruşmaları boykot edeceklerini açıkladı. Avukatlar o tarihten beri duruşmaları izleyici bölümünde izliyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem