Yerel yönetimde çekinceler kalkıyor

AK Parti milletvekili Galip Ensarioğlu, Türkiye’nin, Avrupa Yerel Yönetimler Şartnamesi’ni çekincesiz olarak kabul edeceğini söyledi.

FUNDATOSUN
fundatosun@agos.com.tr

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Meclis’in açılmasıyla birlikte yerel yönetimlerin güçlendirilmesi tasarısının gündeme geleceğini açıkladı. Ensarioğlu, hazırlanan tasarıyla birlikte, Türkiye’nin Avrupa Yerel Yönetimler Şartı’na koyduğu bütün çekinceleri kaldıracağını ifade etti.

AK Parti milletvekili Galip Ensarioğlu, Başbakan’ın emriyle yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştıkları tasarının, yerel yönetimlere tanıdığı yetkilerle BDP’nin demokratik özerklik modelinin çok ötesinde olduğunu söyledi. Demokratik Toplum Kongresi ve BDP’nin demokratik özerklik talebinin içeriğini “köhne ve ucube” olarak değerlendiren Ensarioğlu, şunları söyledi: “Kültür, sağlık, vergi toplama gibi pek çok alanda yetkiyi belediyelere devreden tasarı, BDP’nin birkaç gence hazırlattığı ve kutsal metin haline dönüşen demokratik özerklik metninden çok daha ileri ve demokratik uygulamalar içeriyor. Bizim hazırladığımız tasarı, hayatında daha önce bir bakkal dükkânı bile işletmemiş insanların koskoca bir Kürdistan’ın yönetimine dair ne Türkiye ile ne dünyayla ekonomik olarak uyuşmayan ve Kürt halkına değil PKK’ye statü kazandırmanın peşinde olan modeli gibi değil.”

BDP’nin söz konusu tasarıya ve Başkanlık sistemine destek olması gerektiğini de kaydeden Ensarioğlu, “BDP demokratik özerklik talebinde ciddiyse buyursunlar tasarıya ve Kürtlerin çok işine gelecek Başkanlık sistemine destek olsunlar” dedi.

BDP 2010 yılında ilan ettiği demokratik özerkliği Avrupa Yerel Yönetimler Şartı’na dayandırmıştı. Kürt sorununda ana ekseni oluşturan anadilde eğitime ilişkin herhangi bir düzenleme getirmeyen Şartname’nin uygulanması koşulunda, anadil meselesinin nasıl halledileceği çeşitli tartışmalar yaratmıştı. BDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Başkanı Demir Çelik “Eğitim konusundaki taleplerinin ayrıca geçerli olduğunu” belirtmişti. Ensarioğlu ise bugün anadile ilişkin düzenlemelerin olduğunu “seçmeli ders olarak Kürtçenin tanındığını” ve daha ileri adımlar için şartların olgunlaşmasını beklemek gerektiğini söyledi.

Yerel Yönetimler ŞartI nedir?

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı, Ekim 1985’te imzaya açıldı. Avrupa Konseyi tarafından oluşturulan tasarı “Yerel idarelerin güçlendirilmesi, özerkliklerinin savunulması, yerinden yönetim ve demokrasi ilkelerine dayanan bir Avrupa’nın kurulmasının temel koşuludur” düşüncesiyle oluşturuldu.

21 Kasım 1988’de Şartnameyi imzalayan Türkiye, 18 maddelik ‘Şart’ın 7 maddesine şerh koydu. Şartnamesinin önsözüne şerh koymayan Türkiye, yerel yönetimlerin kendi iç örgütlenmelerini serbestçe yapabilmeleri, kendi kararlarıyla kaynak toplamaları ve kendi politikalarına göre tahsis edebilmeleri, kendi haklarını savunmak için uluslararası yerel yönetim birimleriyle işbirliği yapabilmeleri, uluslararası birliklere katılabilmeleri, yerel yönetimlerin iç hukukta kendilerine tanınmış yetkileri yargı yoluna başvurarak savunabilmeleri gibi şerh koyduğu hükümlerin yetkisini de Bakanlar Kurulu’na tanıdı.1991’de 3723 sayılı yasa ile TBMM’de onaylanan Şartname, 1 Nisan 1993’ten itibaren yürürlüğe girdi.

Kategoriler

Güncel Türkiye