Oskanyan’ı susturma operasyonu

Ermenistan eski Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan’ın dokunulmazlığı kaldırıldı. Parlamento oylamasına katılan 71 vekilden 64’ü dokunulmazlığın kaldırılması yönünde oy kullandı. Muhalefetin boykot ettiği oylama, iktidardaki Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi ve Hukuk Ülkesi Partisi’nin katılımıyla gerçekleşti.

Kara para aklama’ suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan Müreffeh Ermenistan Partisi milletvekili Oskanyan hakkında alınan karar Ermenistan kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Koçaryan, Hovhannisyan, Arsenyan ve Ghazaryan kararı yorumladılar. Eski cumhurbaşkanı Koçaryan, “Parlamento aldığı bu kararla kendini rezil etti” dedi.

LİLİT GASPARYAN
lilitgasparyan@agos.com.tr

‘Kara para aklama’ suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan Müreffeh Ermenistan Partisi milletvekili, Ermenistan eski Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan’ın dokunulmazlığı kaldırıldı.

Oskanyan’ın milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için yapılan Parlamento oylamasında 71 vekilden 64’ü dokunulmazlığın kaldırılması yönünde oy kullandı. Muhalefetin boykot ettiği oylama, iktidardaki Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi ve Yasalar Partisi’nin katılımıyla gerçekleşti.

Arzumanyan’ın beraati

Hatırlanacağı üzere, 2008’deki cumhurbaşkanı seçimlerinden birkaç ay önce de eski Dışişleri Bakanı Alik Arzumanyan aynı suçlamayla karşılaşmış, gündemi uzun süre meşgul eden yargılama sonrasında ise beraat etmişti.

İki örnekteki benzerlikler hayli dikkat çekici. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin arifesinde ‘kara para aklama’ suçlamasıyla yüz yüze gelen Dışişleri Bakanları neredeyse bir gelenek oluşturacak. İki örnekte de akla gelen ilk şey, soruşturmaların siyasi yönlendirmeyle açılması olasılığı.

Oskanyan’a karşı oy kullananlardan çoğu da bu sürecin yakın zamanda sona ereceğinden ve soruşturmanın 2008’deki Arzumanyan soruşturmasında olduğu gibi rafa kalkacağından eminler. Bir başka deyişle, Oskanyan suçsuz bulunacak ve Ermenistan siyaseti bir sonraki seçimlere doğru, muhalif bir milletvekilinin ya da siyasetçinin sahte soruşturmalarla yargılanmasını bekleyecek.

Salpi Ghazaryan Civilitas Vakfı Direktörü

Parlamento siyasi oyuncak oldu

Eski Dışişleri Bakanı’nı yargıya götürüyorlar. Onlardan başka hiçbir şikâyetçi olmadığını göz önünde bulundurursak, dünyaya bunu nasıl anlatacaklar çok merak ediyorum.

Biz de bugüne kadar yaptıklarımızı sürdürüp Ermenistan’ın demokrasi eksikliklerini tartışacağız. Ülkenin en önemli kurumu olan parlamentonun siyasi bir oyuncak haline gelmesi kabul edilemez. Görünüşte Başsavcılık Civilitas Vakfı’nı Oskanyan’a karşı savunuyor. Bizim böyle bir ihtiyacımız yok. Başsavcılık yasaları savunsun, yeter. O yasalar yeterince ayrıntılı olarak vakfın bağımsız bir kurum olduğunu söylüyor. Hükümet bir sabah uyanıp bizim haklarımızı savunma kararı alamaz. Hükümetin işi o değil, demokrasi bu değil. Bu başka bir ülke tipidir. Biz o ülkeyi geçmişte bıraktığımızı düşünüyorduk. Meğer öyle değilmiş.

Vahan Hovhannisyan Taşkantsutyun Parlamento Grup Başkanı

Oskanyan’ı hazmedemediler

Alınmış karar ve sonuç hukuki açıdan tam bir cehalet örneği. Siyasi açıdan ileriyi görmemezlik, ahlaki açıdan ise çifte standart. Çok farklı senaryolar tartışılıyor. Versiyonlardan en karışık olanına göre bu Oskanyan’ı aday olarak yüceltmek için yapılmış bir oyun. Bence ortada böyle bir şey yok. Sadece iktidardan bazıları Oskanyan’ın çok sivri ve ağır eleştirilerini hazmedemediler ve Oskanyan’ı affetmediler. Bu tabii Oskanyan’ı susturmak için çok yanlış bir yöntem. Fakat bu sadece Oskanyan’ı susturmak için yapılmadı. Bu, aynı zamanda diğer muhalefet partilerine ve gruplara yönelik de bir gözdağıydı.

Gurgen Arsenyan – Müreffeh Ermenistan Partisi milletvekili 

Kampanya böyle başladı

Bu olay tümüyle cumhurbaşkanlığı seçim maratonu ile ilgili. Hükümet bununla ne amaçladı bilemiyorum ama sonuç itibariyle kampanyasına böyle başlamış oldu. Son zamanlarda ülke tamamen ‘meraklılar mekânına’ dönüştü. Başsavcılık başta olmak üzere herkes her şeyi öğrenmek istiyor. Birilerinin kulağını çekerek onu diledikleri kıvama sokmak isteyenler çoğaldı. Unutmayalım ki 2008’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aynı şey yaşanmıştı.

Robert Koçaryan – Ermenistan’ın ikinci cumhurbaşkanı

Kendilerini rezil ettiler

‘Dosyayı’  bütün ayrıntılarıyla inceledim ama asıl sorunun cevabını bulamadım. Milli Güvenlik Servisi, Başsavcılık ve Parlamento; Jon Huntsman’ın, Vartan Oskanyan’ın ve onun kurduğu Civilitas Vakfı’nın ilişkilerine neden karışıyor? Parlamento aldığı kararıyla kendini rezil etti ve ülke imajına da ciddi bir şekilde zarar verdi.  Ermenistan’ın buna hiç ihtiyacı yoktu. Vartan Oskanyan’ın  dürüstlüğü bizim siyaset geleneğimizde nadir rastlanan bir şey. Onu ve onun gibileri sorgulamak yerine korumamız gerekir. 

 

 

Kategoriler

Güncel Ermenistan