Bar Mitzvah Töreni

Yahudi Avrupa Kültür Günü kapsamında Neva Şalom Sinagogu’nda temsili Bar Mitzvah töreni düzenlendi.

'Yahudilik gelenektir; biz bu gelenekler sayesinde her türlü güçlüğe karşı koymayı başardık'

Neva Şalom Sinagogu'nda yapılan temsili Bar Mitzvah töreni bu sözlerle açıldı.

Yahudi Kültürü Avrupa Günü kapsamında dün Balat ve Galata'da yemekten, müziğe, panelden, sergiye bir sürü etkinlik vardı.

Avrupa'nın 30 ülkesinde eş zamanlı olarak 13 yıldır, Türkiye'de ise altı yıldır yapılan etkinliklerde Yahudi kültürel ve tarihi mirasını tanıtmak amaçlanıyor. Özellikle yüz yıllardır Türkiye'de yaşayan ve 'merak edilip, tanınmamaktan' şikayetçi yaklaşık 20 bin Yahudi için bu gün özel bir öneme sahip.

Temsili 'Bar Mitzvah' töreni için sinagog dopdoluydu. Kadın ve erkeklerin ayrı ayrı oturduğu törende 'Bar'ın ailesinden kadınlar tüllü özel şapkalarını takmıştı.

Peki Yahudiler için çok önemli olan bu tören nedir?

İbranicede 'Bar' oğlan, 'Mitzvah' uyulması gereken kurallar anlamına geliyor. Bu gün, Yahudi kültüründe 13 yaşındaki erkek çocuğunun ergenliğe geçişinin ilk adımı olarak kabul ediliyor. Yahudi toplumunun bir üyesi olmaya hak kazanan çocuk bundan sonra dini sorumlulukları dahil kendi yaşamından, yaptıklarının sonuçlarından mesuldür.

13. mum törendekilere

Temsili törende 'Bar Mitzvah' olacak çocuk Tora'nın (Tevrat) bir parçasını ayine katılan dinleyicilere okudu ve ardından 'Bugün büyüklerin arasına katıldım. Artık Yahudi toplumuna sadık bir genç gibi yaşayacağım; sen göklerdeki tanrım tüm dualarımı kabul et' diye seslendi.

Törenin mum yakma bölümünde, 13 yaşı temsilen çocuğun sevdiği kişiler tek tek toplam 13 mum yaktı. Anne ve babaya 11 ve 12. mumlar düşerken, en sevilen için yakılan 13. mum törene katılanlar için ateşlendi.

Kız çocukları için Bar Mitzvah töreni, erkek çocuklarının aksine 12 yaşında, beyaz elbiseler içinde ve toplu olarak yapılıyor. Ortodoks Museviliğinde kız çocuklarının sinagogda Tora'yı okumaları yasak olduğu için sadece dini vaaz verebiliyorlar.

(Nilay Vardar Bianet)