Anadilde savunma ve kamu hizmeti Bakanlar Kurulu gündeminde

Bakanlar Kurulu toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina’da başladı. Suriye, TSK İçi Hizmetleri Kanun’u 35. Maddesi, Kurban Bayramı tatilinin uzaması gibi konuları görüşecek. Anadilde savunma ve Kürtçe kamu hizmeti de toplantının temel gündem maddelerinden.

 

Bakanlar Kurulu toplantısının gündemi oldukça yoğun. Suriye temel gündemi ile toplanan Bakanlar Kurulu TSK İç Hizmet Kanunu’nun darbelere dayanak olacak 35. Maddesini görüşecek.Uzun süredir bu maddeye ilişkin çalışmalar yapılıyordu.   TSK İç Hizmet Kanunu’un 35. Maddesinin kaldırılması hükümetin gündeminde değil. Hükümetin yaptığı çalışma sonucunda maddede değişiklik yapılması planlanıyor. Bakanlar Kurulu’nda yapılması planlanan değişiklik ile 35. Maddeye TSK’nin 'Türkiye Cumhuriyeti’ni kollamak ve korumaktır' görevi muhafaza edilecek ve bunu yaparken demokratik parlamenter sisteme bağlı kalınacağına vurgusu yapılacak.

AKP’nin son genel kongresinde açıkladığı vizyon belgesinin bazı maddeleri de Bakanlar Kurulu’nun gündemine alınıyor. Özellikle KCK davalarında ciddi sorunlara yol açan Kürtçe savunma konusu ve anadilde kamu hizmeti verilmesi maddeleri Bakanlar Kururlu’nun gündeminde.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğul Günay, Kurban Bayramı tatilini 10 güne çıkartılmasını isteyecek.

Bir diğer gündem maddesi ise 13 ilin büyükşehir olmasını sağlayacak kanun düzenlemesi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 1 Ekim'de Meclis açıldığında çıkartılması talimatı verdiği düzenlemeye göre nüfusu 750 bini geçen 13 il büyükşehir olacak. Düzenlemeye göre Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Van, Manisa, Hatay, Malatya ve Mardin, 2013'te yapılacak seçimde ilk kez büyükşehir belediye başkanı seçecek. İl sınırı büyükşehir belediye sınırı sayılacak ve belediye başkanları süper yetkiler ile donatılmış olacak.

Kategoriler

Güncel Gündem