Tiyatro Eleştirmenleri seçti: En iyi yapım ‘Gomidas’

Pandemi sebebiyle iki yıldır aksayan tiyatro ödülleri bu sezon itibariyle yeniden düzenlenmeye başlandı. Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin 29. ödüllerinde Yolcu Tiyatro yapımı ‘Gomidas’ en iyi yapım seçildi. Yapım ayrıca 24. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’ne de dört dalda aday gösterildi, yazar Ahmet Sami Özbudak ise Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği üyelerinin değerlendirmesiyle verilen Tiyatro Ödülleri, bu yıl pandemi nedeniyle 2020-2022 aralığını dahil edecek şekilde belirlendi. 29. Tiyatro Ödülleri’nde Yolcu Tiyatro yapımı ‘Gomidas’ en iyi yapım seçildi. Ödüllerin tamamı, tek kişilik oyunlara verildi. Handan Salta, Hasibe Kalkan, Mehmet Konuk, Tuba Aksu Şener, Yusuf Dündar ve Zerrin Yanıkkaya’dan oluşan jüri, Şahika Tekand’ın kaleme aldığı ve Studio Oyuncuları yapımı olarak Yiğit Özşener’in performansıyla sahnelenen ‘Aşınma’yı en iyi metin seçti. ‘Bernarda’daki tek kişilik performansıyla Özge Arslan en iyi kadın oyuncu, ‘Kalabalık Duası’ndaki performansıyla Tolga İskit en iyi erkek oyuncu seçildi.

Eleştirmenler, Gomidas için En İyi Yapım Ödülü’nü açıkladıkları gerekçeli kararlarda şu ifadeleri kullandı: “Yürüdüğü yolun çoğunu bu topraklarda adımlamış, şimdilerde dünyaca ünlü bir etnomüzikolog olarak tanınmasına karşın çileli hayatının her adımında kendini yapayalnız hissetmiş, Anadolu’nun Mozart’ı olarak değerlendirilen bir müzisyenin hikâyesini anlatan ‘Gomidas’ oyunu yılın yapımı ödülüne layık görülmüştür. Oyun tiyatro yapmanın çılgınlık derecesinde güvencesiz bir iş olduğunu bile bile, hâlâ tabu sayılan bir meselenin üstündeki örtüyü çekiştirmeye cesaret ederken, performansın sahnelendiği mekân da seyirciyi sürekli olarak hatırlamaya davet etmektedir. Fehmi Karaarslan ve kırk kişilik koronun uyumlu performansı seyirci üzerinde büyüleyici bir etki yaratmış böylece konusu, mekânı, yarattığı atmosfer, müzik ve iki dilde sahnelenen yapısı ile geçtiğimiz iki sezonun en iyisi olarak değerlendirilmiştir.”

Afife Ödülleri’ne dört adaylık

'Gomidas', 24. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’ne de dört dalda aday gösterildi, yazar Ahmet Sami Özbudak ise Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’ne layık görüldü. 3 Ekim günü saat 18.00’de Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın açıklamasıyla, 24. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri adayları belli oldu. Yolcu Tiyatro’nun ikinci sezonuna devam eden oyunu Gomidas, ‘Yılın En Başarılı Oyunu’ kategorisinde aday gösterilirken; oyunda Gomidas Vartabed’i canlandıran Fehmi Karaarslan ‘Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu’, Cihan Aşar ‘Yılın En Başarılı Sahne Tasarımı’, Yasin Gültepe ise ‘Yılın En Başarılı Işık Tasarımı’ adayları arasında yer aldı.

Ahmet Sami Özbudak’a özel ödül

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında verilen Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü ise bu yıl Gomidas’ın yazarı ve yönetmeni Ahmet Sami Özbudak’a ‘En Başarılı Yazar’ kategorisinde verildi.

Özbudak, 19 Ekim’de Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak olan 24. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri töreninde özel ödülünü alacak. Diğer kategorilerin sonuçları tören sırasında açıklanacak.

Bu sezon da oynamaya devam ediyor

2020’de, 24. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Türkçe ve Fransızca prömiyerlerini yapan ve geçtiğimiz sezon boyunca yoğun ilgiyle izlenen Gomidas, bu sezon da Fehmi Karaarslan ve Hagop Mamigonyan şefliğindeki Lusavoriç Korosu’nun performansıyla Kumkapı’daki Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nde sahnelenmeye devam ediyor.

Ersin Umut Güler’in prodüktörlüğünü ve süpervizörlüğünü üstlendiği oyun, Ekim ayı içerisinde üç kez sahnelenecek. 8-9 ve 30 Ekim tarihlerindeki performanslar için biletler mobilet.com’dan temin edilebilir.

Kategoriler

Kültür Sanat Tiyatro