Ne Obama’ya ne de Romney'e Ermenilerden destek yok

Amerika'nın Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), başkanlık için yarışan Barack Obama ve rakibi Mitt Romney'in, Amerikalı Ermeni seçmenlerin desteğini almayacaklarını bildirdi.

Amerika'nın önde gelen Ermeni kuruluşlarından, Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), adayların hiçbirine resmen destek vermeyeceklerini açıkladı.

ANCA Başkanı Ken Haçikyan tarafından yapılan açıklamada, Demokratların adayı Başkan Obama'nın Ermenilere verdiği sözlerden defalarca çark ettiğine dikkat çekilirken, Cumhuriyetçi aday Romney'in ise Massachusets valiliği döneminde Ermeni toplumu açısından önem taşıyan hiçbir konuya değinmediği belirtildi.

Bu aşamada ANCA olarak herhangi bir adaya resmen destek vermeyi planlamadıklarını söyleyen Haçikyan, 'Maalesef ülkemizin Amerikalı Ermenileri ilgilendiren konulardaki federal politikaları, Ankara ve Bakü'deki yabancı yetkililerin dikte ettiklerine rehin kalmayı sürdürüyor' dedi.

Obama Türkiye’ye tarihiyle yüzleşme çağrısında bulunmuştu

Açıklamada Obama'nın göreve başlamasıyla birlikte tutumunun “dramatik” şekilde değiştiğine dikkat çekilirken, seçim kampanyası sırasında birçok kereler tekrarladığı halde Ermeni Soykırımı’nı tanıma vaadine göreve başlamasından henüz 90 gün geçmeden ihanet ettiği belirtildi.

Obama’nın ABD Başkanı olduktan sonra Türkiye’ye yaptığı ziyarete de değinilen açıklamada ABD Başkanı’nın TBMM’de yaptığı konuşma hatırlatıldı. Konuşmasında Ermeni sorununa değinen Obama, Amerikan tarihinden örnekler vererek, ülkesinin kölelik geçmişini hatırlatmıştı. Obama, ülkelerin kendi tarihleriyle barışmalarının önemine işaret etmiş ve bugün kendisini başkan olarak bulunmasının ABD’nin hatalarından döndüğünün kanıtı olduğunu söylemişti. ‘Hepimizi değişmek zorundayız’ diyen Obama, bu sözleriyle Türkiye’ye tarihiyle yüzleşme çağrısı yapmıştı.

Bu konuşmanın ardından Türkiye ve Ermenistan dışişleri bakanları tarafından imzalanan protokoller ise sonuçsuz kalmıştı.

 

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Mitt Romney