Beş ülkenin dışişleri bakanından Tahran'da ortak bildiri

İran'ın başkenti Tahran'da 3+3 formatında dışişleri bakanları düzeyinde bir toplantı gerçekleşti. Söz konusu format, Ermenistan, Azerbaycan, Rusya, Türkiye ve İran'ı kapsıyor. Toplantı sonrasında ortak bir metin yayınlandı. Toplantıya Gürcistan katılmadı.

Bildiri şöyle:

1. Bakanlar ülkeler arasında karşılıklı çıkarlara ve iyi komşuluğa dayalı dostane ilişkilerin geliştirilmesinin önemini dikkate alarak, bu bağlamda anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesinin, egemenliğe saygının, siyasi bağımsızlığın, toprak bütünlüğünün, uluslararası kabul görmüş sınırların dokunulmazlığının önemini vurgulamışlardır. 

2. Bakanlar, çeşitli uluslararası konulara ilişkin görüşlerini belirtirken bölgedeki en önemli konuları ele aldılar ve ülkeler arasında yapıcı diyalog fırsatları sağlanması ve karşılıklı yarara dayalı işbirliği kurulmasında “3+3” Bölgesel Danışma Platformu gibi platformların önemini vurguladılar. 

3. Ekonomik işbirliğinin; karşılıklı güvenin güçlendirilmesi, ulusların refahı ve bölgenin istikrarı üzerindeki olumlu etkisi vurgulanmıştır.

4. Eğitim, bilim, turizm, kültür ve spor alanlarında kültürel işbirliğinin, halklar arası temasın ve ortak projelerin önemi vurgulanmıştır.

5. Bölgede kalıcı barışı ve ekonomik kalkınmayı artırmak amacıyla ikili ve çok taraflı istişare ve etkileşim  güçlendirilecektir.

6. Bölgedeki tüm ülkeler arasında devam eden normalleşme ve ilişkilerin geliştirilmesi süreçlerini memnuniyetle karşılıyoruz.

7. Bu toplantının sonuçlarını olumlu olarak değerlendirirken, bu platformun Gürcistan'ın eşit katılımına açık olduğunu bir kez daha teyit ederiz.

8. Bakanlar Gazze'deki duruma ilişkin de görüş alışverişinde bulundu. Masum sivilleri hedef almanın derhal durdurulması gerektiğini vurguladılar.

9. Ermenistan Cumhuriyeti, Azerbaycan Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanları, bu toplantının iyi karşılanması ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi nedeniyle İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanına teşekkür ettiler.

Bu platformda bir sonraki toplantının diplomatik yollarla koordine edilecek bir tarihte Türkiye'de yapılması konusunda mutabakata varıldı.

Zirve çerçevesinde Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan ve Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan da biraraya geldi. 

Karabağ konusunda altılı formatta işbirliği girişimi ve Güney Kafkasya'daki ekonomik ve ulaştırma bağlarının kaldırılması konusu ilk kez 2021 Türkiye ve Azerbaycan tarafından gündeme getirildi. Rusya ve İran bu fikri olumlu karşılarken, Gürcistan girişime katılmayı planlamadığını ancak barışı korumak için Bakü ve Erivan'la üçlü formatın mümkün olabileceğini belirtti. 10 Aralık 2021'de dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki ilk toplantı Moskova'da yapıldı.

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan