Paşinyan: Azerbaycan ile temel ilkelerde anlaştık ancak...

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile bir barış anlaşması için temel ilkelerde anlaştıklarını fakat “hâlâ tamamen farklı diplomatik dillerden konuştuklarını” açıkladı.

AGİT Parlamenterler Asamblesi'nin Ermenistan'ın başkeni Yerevan'da gerçekleştirdiği toplantıda konuşan Paşinyan "İyi ve kötü haberlerim var" dedi ve şöyle devam etti:

“İyi haber şu ki, Azerbaycan'la barışın temel ilkeleri üzerinde anlaşmaya varıldı. Bu, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in arabuluculuğunda Brüksel'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmeler sonucunda gerçekleşti. Bu anlaşmalar, Charles Michel'in üçlü görüşmelerin ardından 14 Mayıs ve 15 Temmuz'da yaptığı açıklamalarda yer alıyor." dedi.

Paşinyan'a göre üzerinden mutabakata varılan ilkeler şunlar:

"Ermenistan topraklarının 29.800 km2 ve Azerbaycan topraklarının 86.600 km2 olarak toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin karşılıklı olarak tanınması; Sınırların belirlenmesine ilişkin siyasi çerçeve olarak 1991 Almatı Deklarasyonu'na bağlılık ve bölgesel bağlantıların önündeki engellerinin kaldırılması"

Ancak Paşinyan, kötü haber olarak Ermenistan ve Azerbaycan'ın hâlâ farklı diplomatik diller konuştuğunu ve çoğu zaman birbirlerini anlamadıklarını söyledi.

Yerevan ve Bakü'nün hâlâ farklı diplomatik diller konuştuğunu kaydeden  Paşinyan "Uzun süredir devam eden çatışma, binlerce mağdur, onlarca yıldır süregelen nefret, yapıcı açıklamaların altında kötü şeylerin gizlendiğine dair şüpheler... Bu söylediklerimin bir noktada hem Ermenistan hem de Azerbaycan için geçerli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Paşinyan,"Azerbaycan'da Ermenistan'ın "Batı Azerbaycan" olarak anılmaya başlanması  son derece şüpheli görünüyor. Bu bize, Ermenistan'a karşı yeni bir savaş, yeni bir askeri saldırı düzenlemenin hazırlığı gibi görünmekte ve barış sürecinin ilerlemesinin önündeki temel engellerden biridir" dedi.

Nikol Paşinyan, ayrıca Türkiye ile kara sınırlarının diplomatik pasaport sahipleri ve üçüncü ülke vatandaşlarına açılmasına ilişkin anlaşmanın yakın zamanda hayata geçmesini umduğunu söyledi.

Paşinyan “Türkiye ile diyalog halindeyiz. En azından geçmişte bu kadar aktif bir diyaloğumuz yoktu, ancak diplomatik ilişkiler kurma konusunda hâlâ bir başarımız yok” dedi. Paşinyan şöyle devam etti:

“Fakat Ermenistan'ın Türkiye ile ilişkilerinin normalleşmesi, bölgemiz Güney Kafkasya'nın barışçıl  vizyonu açısından son derece önemli bir faktördür"

(armenpress)

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan