Esat Oktay’ın isminin okula verilmesine tepki yağdı

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir 5 Nolu Şube, Buca ilçesindeki bir ilkokula Esat Oktay Yıldıran’ın isminin verilmesine yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

İzmir, Buca’da bir okulun adının Esat Oktay Yıldıran İlkokulu olarak değiştirilmesi tepki topladı. Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube, “Bu ayıbın bir an önce düzeltilmesi ve bu isim değişikliğinden derhal vazgeçilmelidir” dedi. İzmir Valiliği’ne ait karara siyasi figürler ve hak savunucuları da tepki gösterdi.

‘Onlarca insanın ölümünden sorumlu’

Valiliğinin 15 Nisan’da yaptığı isim değişikliğiyle bir skandala imza attığı vurgulanan açıklamada, İzmir Valiliği tarafından yapılan bu isim değişikliğinden derhal vazgeçilmesi talep edildi: “1959 yılında kurulan Belenbaşı Köyü İlkokulu’nun adı 1980’li yılların işkenceci isimlerinden Esat Oktay Yıldıran İlkokulu olarak değiştirilmiştir. 12 Eylül darbesinin simgelerinden biri olan Diyarbakır Cezaevi komutanlığı görevini yapan işkenceci Esat Oktay Yıldıran kimdir; 12 Eylül darbesinden sonra Diyarbakır Cezaevi’nde müdür olarak görev yapmış, görevi sırasında 60’a yakın insanın ölmesine neden olmuş bir işkencecidir. Esat Oktay Yıldıran’ın yaptığı işkenceleri anlatan onlarca kitap ve sinema filmi bulunuyor. Böyle bir işkencecinin adının bir eğitim kurumuna verilmesi kabul edilemez.”

Eğitim Sen yetkilileri, yaptıkları açıklamada AKP iktidarının 2010 yılında vatandaşın tepkisi üzerine adını Fatih Şehitler Parkı’ndaki anıttan sildiği Esat Oktay Yıldıran’ın isminin bir eğitim kurumuna verilmesini eleştirdi ve “Eğitim Sen olarak bir eğitim kurumuna, yaptığı işkencelerle tanınan, onlarca insanın ölümüne neden olan birinin adının verilmesini kınıyoruz” dedi.

‘Öğrencilerin onun gibi olmasını mı istiyorsunuz?’

Mezopotamya Ajansı’nın haberinde siyasetçiler ve hak savunucularının, Buca’daki okula Esat Oktay Yıldıran’ın isminin verilmesine sosyal medya üzerinden gösterdikleri tepkilere de yer verildi:

Türk Tabipler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Korur Fincancı: “Cezasızlığın da ötesine geçip işkencecileri ödüllendiren bir aşamaya taşıdıkları bir dönemde yaşamanın, hafızanın nisyan ile malüllüğünden kurtulamamanın utancı hepimizindir!”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin: “Bir insanlık suçlusu Esat Oktay Yıldıran!! Geldiğimiz nokta ‘Kürde şiddetin, işkencenin meşrulaştırılmasıdır’!! Bir zamanlar ‘biz farklıyız’ diyenler SİZ TA KENDİSİSİNİZ O DEVLETİN!! Tabii ‘devlette devamlılık esastır’!"

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: “Bu nasıl bir skandal? İnsanlığa karşı korkunç suçlar işleyen bir işkenceci başının adını okula vermişler! Bu suçtur! Öğrencilerin onun gibi olmasını mı istiyorsunuz?”

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: “Kürt sorunu nedir diyorsanız; 12 Eylül Askeri Darbesinden sonra Diyarbakır Cezaevinde binlerce kişinin işkence görmesinden sorumlu olan Esat Oktay Yıldıran'ın adının, 40 yıl sonra İzmir'de bir okula verilmesidir. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, bir kez daha halkımıza gerçek yüzünü göstermiş oldu.”

Deva Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu: “Irkçı bir caninin adını bir okula verme olayı, milyonlarca insanın acılarıyla alay etmektir. İşkencecileri cesaretlendirmek ve geçmişte işlenmiş olan korkunç suçları adeta aklamaya çalışmaktır. Gerçeklere ısrarla gözlerini kapatan, yaşanmış acılara sırt çeviren, hatta yok sayan ve hala “Kürt meselesi nedir?” diye soranlar bu korkunç manzaraya bakabilirler; işte Kürt meselesi tam da budur. Bu işkenceyi kutsama rezaletinin sorumluları derhal görevden alınmalıdır!”

Saadet Partisi Milletvekili Bülent Kaya: “12 Eylül Darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi’nde İç Güvenlik Komutanı olarak görev yapan işkenceci komutan Esat Oktay’ın isminin İzmir’de bir okula verilmiş olması AKP’nin geldiği hazin sonu ifade eder.”


Kategoriler

Güncel İnsan Hakları